• Društvo

  НАУЧНИЦИ АЛАРМИРАЛИ СРБИЈУ: ЗА 30 ГОДИНА БИЋЕ НАС ЗА 1,2 МИЛИОНА МАЊЕ

  Број становника Србије до 2050. године биће смањен за милион и двеста хиљада људи, процене су научника који су учествовали на скупу у Нишу о демографским проблемима у нашој земљи.

  Статистичари истичу да су најнегативнији трендови на југу и истоку  наше земље.

  Тренд смањења становништва наставиће се до 2050. године када ће Србија имати 6,3 милиона становника што, како наводе демографи и статистичари, значи да ће се по броју становника вратити 100 година уназад,  тврди социолог Љубиша Митровић.

  Митровић, који је координатор научног скупа „Демографски проблеми југоисточне Србије и могућности изградње пронаталитетске националне стратегије и политике“ организованог на Универзитету у Нишу, рекао је да Србија има око 7,5 милиона становника.

  Професор Митровић је рекао да настављање тренда губитака становништва тражи радикалну преоријентацију јавних политика у погледу кључних питања као што су промена стратегије развоја и стављање акцента на равномерни регионални развој, на развој пољопривреде и села и на масовно запошљавање.

  „Да су подстицајна средства која се дају страним инвеститорима дата за развој малих и средњих домаћих предузећа и за подстицај рађања сада бисмо имали посве другачију демографску слику“, рекао је Митровић.

  Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је „аларм одавно звонио“, да су стручњаци одавно указивали да ће Србија доћи у стање демографске катастрофе.

  Ђукић Дејановић је додала да је званична статистика забележила да на подручју општине Црна Трава 2013. године није рођена ниједна беба.

  “По демографским параметрима 2016. године је најгора у последњих 112 година. Према статистичким подацима у Србији је више од 100.000 људи умрло, док је рођено мање од 65.000 беба.Чињеница да нас је сваке године мање за један град на територији Србије заиста је забрињавајућа. У неким срединама , попут Новог Пазара, где је увек био добар природни прираштај , по први пут је прошле године забележен пад прираштаја. Све то био је аларм за увођење ресора на чијем је челу, који се бави поправљањем демографске будућности Србије.

  “На југоистоку Србије су подаци посебно лоши. На 1.000 становника у просеку се роди девет беба, док у просеку умре 14 људи. Овде су ти подсаци нажалост такви да се у појединим општинама роди само четири до пет беба, а умре преко 20 људи истакла је Ђукић Дејановић на научној конференцији на тему демографске ситуације у југоисточној Србији.

  Она је истакла да је први пут отворена буџетска линија за финансијску подршку породици, која треба да буде већа, а први пут се раде озбиљна истраживања о којима се говори на оваквим скуповима.

  Министарка очекује конкретне предлоге од научника како направити корак ка бољој демографској будућности.

  Направљено је истраживање које се тиче рада и родитељства јер запосленост младих људи је један од предуслова за стимулацију рађања.

  Она је истакла да се планира значајније укључивање јединица локалне самоуправе.

  “Чињеница да је држава показала вољу да ради на овом проблему не значи да треба донети добра акта. Ми од 2008. године имамо перфектну стратегију која се није примењивала.

  Политичка воља мора да се преточи у градове и општине, јединице локалне самоуправе и то мора бити и право и обавеза људи који живе на територији једне општине – потенцирала је министарка.

  Министарка је истакла да је Закон о финансијској подршци породице најдиректнија помоћ породицама, баш због тога што то јесте један од главних фактора.

  Она је рекла да је “запошљавање бескрајно важно” , а на југу Србије важно је растерећење мајке која је стуб породице и подела обавеза према породици оба родитеља.

  Указала је да је Србија земља са огромним бројем малолетничких труноћа са, како је рекла, “језивим последицама по фертилитет жена и по њихову спремност и способност да касније буду мајке.

  То значи да немамо ни довољног нивоа знања о репродуктивном здрављу и сексуалном образовању, јер је то у нашој средини табу и о томе се у породици не разговара, док ни у школама нема довољно програма који посвећују пажњу тој теми, тако да и образовање и подршка мајкама и образовање и активирање другог родитеља, партнера тате, уз усклађивање рада и роди тељства и финансијку подршку важно – рекла је министарка Славица Ђукић Дејановић.

  Наводећи да је први пут ове године седам општина добило буџетска средства за пројекте чији је циљ повећање наталитета, Ђукић Дејановић је казала да у подстицај рађања морају активно бити укључене локалне самоуправе, здравствене и образовне установе, регионалне привредне коморе и развојне агенције, као и канцеларије за младе.

  Нема дилеме да је неопходно да тема наталитета буде што више и у медијима како би се што озбиљније кренуло у решавање највећег проблема Србије.

  Организатори научног скупа у Нишу били  су огранак Српске академије наука и уметности у Нишу и Филозофски факултет у Нишу.

  Љиљана Петковић

  Фото: Љ.П.

  (Овај медијски садржај суфинансиран је од стране општине Књажевац.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту  нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com