• Gradovi

  Skupština Crne Gore sutra donosi odluku o članstvu u NATO

  Skupština Crne Gore sutra će usvojiti Protokol o članstvu u NATO, čime se završava nacionalna procedura pristupanja Severnoatlanskom savezu.

  Protiv donošenja odluke u Skupštini je najveći deo opozicije koja traži referendum o članstvu. Neki od njih će sutra protestvovati na Cetinju, gde se održava sednica crnogorskog parlamenta.

  Opozicioni Demokratski front (DF) pozvao je danas gradjane i opoziciju da se pridruže „mirnom protestu“ na Cetinju, da poruče da je većina za referendum, te da je odluka Skupštine „neobavezujuća i ništavna za većinsku Crnu Goru“.

  Skupu DF-a, se medjutum neće pridružiti Demos Miodraga Lekića, ni Demokrate Alekse Bečića, iako se takodje zalažu za referendum o članstvu.

  Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da pitanje članstva u Severnoatlanskom savezu „deli Crnu Goru“, te da je stupanje u vojni savez „moguće i legitimno jedino na osnovu odluke na referendumu“.

  „Poslednji je čas da prevlada razum i da svi zajedno pokušamo da nadjemo izlaz iz ove duboke političko-institucionalne krize, i da iz ovako važnog pitanja koje deli Crnu Goru, izadjemo odgovorni, ozbiljni, demokratski i spremni da prevazidjemo razlike“, poručio je Lekić s konferencije za medije.

  Ustav ne obavezuje vlasti da raspišu referendum o pristupanju NATO. Ipak, odluka o tako važnom spoljno-političkom pitanju biće doneta u Skupštini, čijoj sednici će prisustvovati 46 od 81 poslanika, jer ukupna opozicija bojkotuje parlament od oktobarskih izbora prošle godine.

  Skupština Crne Gore ipak ima dovoljnu većinu da potvrdi Protokol o stupanju u članstvo. Bojkot će privremeno prekinuti Socijaldemokratska partija (SDP) nekadašnjeg predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, a koja se zalaže za članstvo Crne Gore u Severnoatlanskom savezu.

  U Predlogu zakona se navodi da „poučena iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbednosne interese“.

  Nakon potvrdjivanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u od strane svih država članica Alijanse, Crnoj Gori će biti upućen i formalni poziv da pristupi toj organizaciji deponovanjem instrumenta o potvrdjivanju Sjevernoatlantskog ugovora kod Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora, piše u Predlogu zakona.

  Ugovorom se strane obavezuju da rešavaju svaki medjunarodni spor u koji bi mogle da budu uključene, mirnim sredstvima, i da se u medjunarodnim odnosima uzdržavaju od pretnje silom ili upotrebe sile na bilo koji način nespojiv s ciljevima Ujedinjenih nacija, navodi se, izmedju ostalog, u Predlogu zakona.

  Na osnovu Povelje NATO, u tekstu piše i da su se strane saglasile da će se smatrati da oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Sjevernoj Americi predstavlja napad na sve njih, te da će shodno tome, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih, pojedinačno i zajedno, preduzeti potrebne mjre, uključujući upotrebu oružane sile, radi ponovnog uspostavljanja i održavanja bezbednosti.

  Sednica Skupštine zakazana je za petak u 14 sati, a protest Fronta za 13 sati, takodje na Cetinju.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com