Gradovi

Skupština danas o Predlogu zakona o sportu

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas raspravu o Predlogu zakona o sportu, koji ima za cilj da sport ne bude privilegija pojedinaca i bogatih, već da omogući svim građanima da mogu da se bave sportom.

Predstavljajući poslanicima predložena rešenja, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da taj akt ima za cilj da eliminiše svaki vid diskriminacije i zloupotrebe i ostalih negativnih pojava.

Prema njegovim rečima, po prvi put je regulisana upotreba ličnih podataka sportista, zdravstvena zaštita za decu od šest do 14 godina biće ubuduće besplatna i obuhvaćena osiguranjem, a članarina za maloletne sportiste ne može da pređe 10 odsto od prosečne zarade.

Udovičić je među najvažnije odredbe svrstao i da će ugovori između menadžera i sportista u buduće morati da bude overen, a kada je reč o maloletniku, on će morati da ima odobrenje oba roditelja.

„Predlogom zakona se regulišu transferi u sportu, pogotovo međunarodni transferi koji su dozovljeni po striktnim pravilima međunarodnih organizacija. Kada je reč o nacionalnim transferima, posebno obraćamo pažnju na maloletne sportiste. Svako dete koje pređe u drugu sredinu ima pravo na kvalitetan i pravi razvoj, da se zna kako se hrani, gde živi, da se vodi briga o tom detetu…“, rekao je Udovičić.

Predlogom zakona se uvodi i obavezno osiguranje za trenere i sve sportiste za vreme nastupa za reprezentaciju, jedinstven vizuelni identitet reprezentacija, veća odgovornost članova rukovodećih organa, ali i nove obaveze, u smislu prijave sukoba interesa, čuvanja poslovne tajne…

Poseban akcenat je stavljen na sankcionisanje nedoličnog ponasanja i to ne samo na utakmicama prvih liga, već i na nižem nivou.

Udovičić je istakao i da će pitanje privatizacije biti regulisano posebnim zakonom, a da je jedan od razloga za to što važeće rešenje nije dalo rezultat, jer nije pokrenuta nijedna privatizacija.

„Stava smo da privatizacija treba da ima posebno mesto. Ministarstvo privrede se aktivno bavi ovim pitanjem“, rekao je Udovičić, navodeći da se predloženim zakonom sprečava ugrožavanje društvene imovine u sportskim organizacijama do regulisanja pitanja privatizacije.

Foto Tanjug, M. Đoković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh