Gradovi

Skupština Srbije usvojila Zakon o sportu

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o sportu, koji, pored ostalog, propisuje da članarine za maloletne sportiste ne mogu biti veće od 10 odsto prosečne plate u državi.

Očekivanja Vlade Srbije i ministra omladine i sporta Vanje Udovičića su da usvojeni zakon omogući da sport ne bude privilegija pojedinaca i bogatih, već da bude dostupan svim građanima i da svi građani imaju apsolutno pravo na to.

Zdravstvena zaštita dece od šest do 14 godina biće obuhvaćena obaveznim zdravstvenim osiguranjem i biće besplatna kada se sprovodi u zdravstvenim ustanovama i zavodima.

U buduće će ugovori između sportista i klubova morati da budu overeni, a u slučaju maloletnih sportista i odobreni od strane oba roditelja.

Neophodno je da ugovor sadrži prava i obaveze, kako jednog, tako i drugog činioca i da je vremenski ograničen na maksimum dve godine, a da može da se obnavlja i da je jasno stavljena svota novca za koju taj zastupnik zastupa sportistu, objasnio je Udovičić tokom skupštinske rasprave.

Sportske organizacije biće dužne da osiguraju sportiste od nesrećenog slučaja za vreme obavljanjna sportske aktivnosti, a osigurana suma ne može biti niža od 10.000 evra za slučaj smrti sportiste, sporstskog stručnjaka, 20.000 evra u slučaju trajnog gubitka opšte radne sposobnosti ili 5.000 evra u slučaju privremene sprečenosti.

Zakonom je prvi put regulisana upotreba ličnih podataka sportista, uvodi se jedinstven vizuelni identitet reprezentacija, veća odgovornost članova rukovodećih organa, ali i nove obaveze, u smislu prijave sukoba interesa, čuvanja poslovne tajne…

Zadržava se programsko finansiranje sporta u Srbiji, jedinice lokalne samouprave moraće da donesu pravilnik o finansiranju, a sredstva neće moći da se dele bez transparentnih i jasnih pravila.

Uvodi se ograničenje da nijedna organizacija u sportu ne može da dobije više od 20 odsto budžeta opredeljenog za sport.

U zakonu se kaže i da će se privatizacija imovine i kapitala u društvenoj, odnosno javnoj svojini u organizacijama u oblasti sporta urediti posebnim zakonom.

Usvojen Zakon o međunarodnom ograničavanju

Srbija će u buduće primenjivati međunarodne mere ograničavanja na osnovu pravnih akata SB UN, OEBS-a, drugih međunarodnih organizacija čiji je član, ali i na osnovu pravnih akata drugih međunarodnih organizacija kada je to u njenom interesu, predviđa Zakon o međunarodnim merama ograničavanja koji je danas usvojen u Skupštini Srbije.

Međunarodne mere ograničavanja mogu biti potpun ili delimičan prekid diplomatskih odnosa, ekonomskih ili finansijskih odnosa, prekid saobraćaja, zabrana trgovine naoružanjem, zabrana ulaska na teritoriju Srbije ili prolaska, privremeno ograničenje raspolaganja imovinom na teritoriji Srbije, raspolaganja sredstvima…

Odluku o primeni uvedenih međunarodnih mera donosi Vlada Srbije, na predlog ministra za spoljne poslove.

Međunarodne mere ograničavanja se primenjuju prema državama, međunarodnim organizacijama, državaljaninu Srbije koje se nalazi na listi lica kojima je uvedena ta mera, prema onima koji nisu naši državljani, ali borave na teritoriji Srbije i koje se nalazi na toj listi, pravnom licu osnovanom u skladu sa propisima Srbije koje se nalazi na toj listi, stranom pravnom licu ako poseduje imovinu i sredstva na teritoriji Srbije, a nalazi se takođe na toj listi.

Ako pravno lice ne obezbedi primenu međunarodnih mera ograničavanja i o preduzetim aktivnostima Ministartsvo kazniće se sa od 100.000 do milion dinara, a fizičko lice od 20.00 do 100.000 dinara, dok će se kazne za preduzetnike koji to ne urade kretati od 50.000 do 300.000 dinara.

Poslanici su ratifikovali i Evropsku okvirnu konvenciju o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti i sporazum Srbije i Libana o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša.

Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh