Gradovi

Skuština Crne Gore razrešila Konjevića

PODGORICA – Skupština Crne Gore razrešila je danas dužnosti ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, funkcionera SDP-a, manje članice aktuelne vladajuće koalicije, koja je nedavno uskratila poverenje najuticajnijem vladajućem DPS-u.

Za smenu Konjevića glasala su 42 poslanika, dok je samo jedan bio protiv.

Konjević je, ranije u Skupštini obrazlažući odluku da od premijera traži pokretanje procedure za razrešenje, a ne da podnese ostavku, rekao da je odgovornost jedna od ključnih osobina javnog funkcionera, prenela je RTCG.

„A ostavka je lični čin, kad ste uradili nešto pogrešno ili nemoralno, ako ste predmet pažnje državnih organa. Ja nisam ništa od toga uradio. Samo sam podržao moju partiju, jer sam saglasan sa odlukama koje je donela. U ovoj vladi postoje ljudi koji bi trebalo da podnesu ostavke zbog štete koje su naneli građanima Crne Gore u finansijskom smislu“, kazao je Konjević.

On je poručio da neće ostati ministar unutrašnjih poslova, bez obzira na rezultat glasanja. „Glasanje i o ovom pitanju pokazaće da li ova vlada ima većinu i ko je čini, odnosno ko su opozicione partije“.

Konjević je rekao da je važno znati ko je vlast, a ko opozicija.

On je, kad su u pitanju zamerke na njegovo postupanje u noći 24. oktobra, rekao da je ponosan na svaku odluku koju je doneo za vreme mandata, uključujućiu i odluke donesene 24. oktobra.

„Nijednu odluku nisam doneo suprotno zakonima. Svaka moja odluka ostaje da je nadležni državni organi proveravaju“, kazao je on, prenosi RTCG.

Konjević je poručio da bi voleo da zajedno taj 24. oktobar, u političkom smislu, zaborave i ne dozvole da ih ta noć opterećuje u tome da državu vode napred.

On je ocenio da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), u protekle tri godine, napravljen određeni pomak, koji se ceni ne samo u Crnoj Gori, nego i na evropskim adresama.

Konjević je rekao da je zatekao višak zaposlenih, nepostojanje kažnjivosti, neažurnost rada unutrašnje kontrole, ogromne sudske troškove po tužbama, neredovne isplate prekovremenih sati.

On je ukazao da poglavlje 24 nije bilo otvoreno, a da danas jeste, kao i da je policija danas bolje tehnički opremljena nego pre tri godine.

„Bilo je stvari koje nismo uspeli da uradimo, koje su pogrešno urađene, pogrešno smo procenjivali“, kazao je Konjević, ističući da je država, pod rukovodećom palicom MUP-a, obezbedila razgraničenja sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Nakon izglasavanja poverenju Vladi Crne Gore, predlog za razrešenje pokrenuo je sam Konjević.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh