Novosti online

Слатко као стевија

Стевија је природни заслађивач – алтернатива обичном шећеру. Добија се из листова биљке stevia rebaudiana која нема калорије. Листови ове биљке су слатки не захваљујући простим шећерима, већ једињењима гликозидима (по биљци названи стевиозид и ребаудиозид) који су од 30 до 320 пута слађе од шећера.

Како стевија „ради”
Стевијини гликозиди садрже глукозу и друге нешећерне молекуле. Рецептори укуса на језику реагују на глукозу у гликозидима (стевиозид је мање сладак од ребаудиозида), док блага горчина потиче од других молекула у гликозидима које нису шећери.Ребаудиозид метаболише у стевиозид, а овај у глукозу (то врше бактерије у дебелом цреву, па глукоза не доспева у крвоток) и стевиол (који даље не метаболише и као такав се избацује). Светска здравствена организација одредила је горњу дозвољену дневну дозу стевијиних гликозида на четири милиграма дневно по килограму телесне тежине.

За разлику од до сада најпознатијег вештачког заслађивача аспартама, стевијини гликозиди су отпорни на високу температуру, не ферментишу и задржавају стабилну пе-ха вредност. Зато им се повећава примена, те не чуди што на полицама најближе продавнице здраве хране можете наћи већи дијапазон производа заслађених стевијом. Стевијини гликозиди готово да и немају утицај на ниво шећера у крви, па је стевија као заслађивач добра вест за особе које желе да смање унос шећера.

Она иначе нема онај брзи удар карактеристичан за сахарозу и остале шећере, већ се јавља лагано и расте, а укус слатког се дуже задржава у устима. Осим основног слатког укуса, уколико се узму мало веће количине од планиране, може се осетити блага горчина или укус сладића – слатког корена.

Биљка стевија се већ миленијум и по користи у исхрани домородаца Јужне Америке, а и данас се чак и у забаченим крајевима Бразила и Парагваја њени

листови користе за заслађивање чаја. Име је добила по шпанском истраживачу, лекару и ботаничару Педру Хаиму Естеву (Стевус).

Као заслађивач на тржишту ЕУ, па и наше земље, присутна је тек пет година (од 2011) док се у Јапану користи деценијама. Састав овог заслађивача варира од произвођача до произвођача и садржи један или оба поменута гликозида. Према облику може се наћи у праху, гранулама (таблетицама) или течна.

Недовољно истражена

Фото Пиксибеј

Да стевија има велики потенцијал уочили су водећи произвођачи освежавајућих безалкохолних пића. Али то не значи да њихов производ са стевијом престаје да носи епитет нездраве намирнице. Кондиторска индустрија је такође већ кренула овим правцем, па се може наћи црна чоколада са стевијом. Постоје разне контроверзе у вези са стевијом, а како је она одскора на тржишту, немогуће је са апсолутном сигурношћу рећи да ли је опасна или не. С друге стране, обичан шећер је испитан небројено много пута и доказано је да дебља, ствара зависност, а у великој мери је одговоран и за епидемију дијабетеса у свету.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh