Zabava

Sledbenici meksičkog kulta Crni anđeo veruju da ih đavo štiti

Sve fotografije: Erin Li

Sećate se priče o članovima meksičkog kulta Sveta smrt ? Dok je fotografisala sledbenike Svete smrti, kulta koji se povezuje sa nasiljem i kriminalom, a koji se smatra najbrže rastućim religioznim pokretom na svetu, fotografkinja Erin Lije upoznala slebdenike manje poznate sekte Crni anđeo. Razgovarali smo sa Erin o „đavolskim čišćenjima“ kojima je prisustvovala.

VICE: Šta je Crni anđeo?

Erin Li: Crni anđeo je skulptura u odeći marijači svirača koji drži tekilu. S tim što je ovo đavo koji ima ogromne rogove. Članovi sekte su nam rekli da ne treba koristiti đavola kao izgovor za loše stvari. Ne smete da kažete: „Đavo me je naterao na to“. Đavo postoji jedino kao sudija koji odlučuje da li ćete otići u pakao ili raj kada umrete. Đavo postoji da bi vas procenio, ne da bi vas naveo da radite loše stvari. To je ono po čemu se ova sekta razlikuje od satanizma.

Šta si zabeleželila na njihovim obredima?

Postave ženu u sredinu vatrenog kruga i iscrtavaju simbole kuhinjskom solju. Zatim joj urežu linije na leđima. Rekli su nam da simboli predstavljaju vrata do natprirodnog sveta. Nakon toga, po leđima joj krvlju iscrtavaju simbol identičan onom na kome stoji. Zatim bacaju so i alkohol po ranama. Sve to traje nekih dvadeset minuta.

Ko je ta žena?

Rekla nam je da ima ćerku od 12 godina. Ćerku je rodila tri meseca pre termina. Tada je rekla suprugu: „Izaberi, ja ili beba“. Izabrao je ženu, jer su već imali dece. Ali, i majka i beba su preživele. Žena mi je rekla da od tada ovaj ritual radi svake godine. Ljudi veruju u đavola zato što veruju da ih štiti. Zato dozivaju đavola kada se mole, mole za zaštitu, ne za izgovor za loše stvari koje su uradili.

Da li je ovo sekta Svete smrti ili nešto potpuno drugačije?

Nisam sigurna. Pretpostavljam da je ovo nešto drugo. Ali, čudno je, jer su statue Svete smrti svuda u njihovoj crkvi. Ali, u istoj toj crkvi imate i statue Isuse Hrista, Device od Gvadalupe, Svete smrti i Crnog anđela. Zajedničko je da ih Katoločka crkva sve osuđuje.

Crkva liči na religiozni supermartket?

Prilično! Ja zaista ne razumem na koji se način su svi ovi mali kultovi povezani.

Da li ti je bilo teško da posmatraš kroz šta je sve ta žena prošla tokom rituala dok si je ti fotografisala?

Da. Naročito saznanje da je sama pristala na sve to. Drugačije je kada vidite nekoga ko je sam pristao na torturu. Ova žena je platila da je muče.

Ritual se plaća?

Platila je čoveku koji vodi crkvu. Čula sam da ritual košta hiljadu i po pezosa, što je oko 100 dolara, a to ovde nije malo novca. Međutim, kad sam pričala sa čovekom koji vodi crkvu, rekao mi je da naplaćuje oko 400 dolara. Vođa mi je rekao da je nekoliko puta bio u zatvoru.

„Pogledajte šta imam sada. Sve ovo sam sagradio ni iz čega“, rekao mi je.

Sagradio je sam celu crkvu?

Tako tvrdi. On odlično zarađuje. Kada se u crkvi nešto slavi, svi plaćaju. Služi se tekila, marijači sviraju. Tako da, da – zarađuju oni mnogo. Sve je na prodaju. Vođa kaže da novac troši za održavanje crkve.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh