• Gradovi

  Sledeće sedmice prvi dobitnici Nobelovih nagrada

  Fondacija Alfred Nobel će u ponedeljak saopštiti ime dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, čime se se otvara „sezona“ dodele ovih prestižnih svetskih priznanja.

  Ove nagrade se od 1901. godine dodeljuju u Švedskoj, osim Nobelove nagrade za mir, koja se dodeljuje u Norveškoj.

  Nagrade se dodeljuju pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos iz oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, ekonomije i za mir.

  Njih je ustanovio švedski pronalažač Alfred Bernard Nobel (1833-1896) u svom testamentu, ostavljajući svu imovinu u fond za nagrade.

  Nobelovu nagradu za ekonomiju, medjutim, ne finansira Nobelova fondacija, već centralna banka Švedske, koja je i pokrenula to priznanje 1968. godine povodom tri veka osnivanja banke.

  Nobel je bio švedski hemičar i pronalazač dinamita. Osim dinamita, koji je suprotno Nobelovim namerama počeo da se upotrebljava i u vojne svrhe, on je pronašao i sintetičku svilu, gumu i još oko 350 ostalih izuma.

  Po njemu je hemijski element nobelijum dobio ime.

  Prve Nobelove nagrade dodeljene su krajem 1901, pet godina nakon Nobelove smrti.

  Do danas je nagradu dobilo više od 800 dobitnika.

  Ove godine svaki laureat će iz Nobelovog fonda dobiti devet miliona švedskih kruna, odnosno blizu milion evra. Iznos će podeliti ako bude više laureata u jednoj disciplini.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com