Novosti online

Слике Николе Жигона у Ужицу

Ужице – Сликар Никола Жигон изложио је ових дана своја дела у Градској галерији у Ужицу. После низа изложби по свету и успешног јесењег представљања његовог новог циклуса дела у београдском Павиљону „Цвијета Зузорић”, овај уметник, чије је слике откупило више немачких музеја као и приватних колекција широм Европе и Америке, представља се сада и ужичкој ликовној публици.

Пажњу на овим делима великог формата привлачи богат колорит и игра боја којом уметник путује кроз време. Ту су слике под називима „Одисејева путања”, „Повратак на Итаку”, „Немејски лав”, „Млечни пут”, „Аријаднина нит” и друге.

„Николина уметност не жели да обмањује свет, јер ни он самог себе не жели да обмањује”, написала је историчар уметности Милена Марјановић, док Данијела Пурешевић у каталогу за изложбу истиче да Жигонове слике у овом циклусу, од 2013. године наовамо, стичу све израженије јужњачке упливе, који доносе топле боје, снажније колористичке намазе. „Жигон почиње да обједињује две властите природе: северњачку, германску, и ону ‘топлију’ и импулсивнију словенску и медитеранску”, наводи Данијела Пурешевић.

Рођен у Љубљани, у уметничкој породици, Никола Жигон је дипломирао на београдском ФЛУ, и на почетку стварања се бавио цртежом, видео-артом и уметничким инсталацијама. Кратко је живео у Паризу, где се потпуно посвећује сликарству и проналази свој ликовни израз: лирско стање душе и уметничке дилеме су преточене у слику. Постаје 2002. члан престижне „Пром галерије” у Минхену, наредних година излаже у том баварском граду два пута, па у Португалу, Београду, Милану, Дубаију и другде. Живи и ради у Београду.

Његова дела су изазвала пажњу љубитеља уметности у Ужицу. Уз редовне посетиоце програма галерије, све више је младих који долазе да виде Жигонове слике. Тако смо приликом разгледања изложбе затекли ученике ужичке Техничке школе „Радоје Љубичић” који су нам рекли да су слике изузетне.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh