Svet

Sloboda za Asanža pod znakom pitanja

Veće Ujedinjenih nacija presudilo da se osnivač Vikiliksa „nezakonito drži u pritvoru“

Autor: M. Kojčić

Njujork – – Veće Ujedinjenih nacija je presudilo da se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž „nezakonito drži u pritvoru“. Asanž je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualne napade, koje on negira. Londonska policija je saopštila da će biti stavljen u pritvor ukoliko napusti ambasadu. On je ranije na Tviteru napisao da će se predati ukoliko UN donesu presudu protiv njega, ali je zatražio da se nalog za njegovo hapšenje povuče ako odluka veća bude išla u njegovu korist. Nalog za hapšenje Asanža je i dalje na snazi.

Asanž se 2014. žalio Ujedinjenim nacijama da je „arbitrarno u pritvoru“, pošto ne može da napusti ambasadu, a da ne bude uhapšen. Radna grupa UN za arbitrarni pritvor bi trebalo danas da objavi rezultate istrage o slučaju. Veće UN koje čine pravni stručnjaci pribavili su dokaze od Velike Britanije i Švedske. Iako je Bi-Bi-Si saopštio da će veće presuditi u Asanžovu korist, on je rekao da čeka „zvaničnu potvrdu“.

Odluka veća UN nije zakonski obavezujuća za UK ili Švedsku, izvestio je dopisnik Bi-Bi-Sija, koji prati pravosuđe. Asanžov argument će biti da je odluka značajna i da argumentu da je arbitrarno stavljen u pritvor daje znatnu pravnu i moralnu snagu. Međutim, s druge strane, argument Britanije će najverovatnije biti da je pritvor Asanža „samonametnut i da je potpuno u skladu sa zakonskom procedurom“.

Ministarstvo spoljnih poslova Britanije je saopštilo da i dalje ima obavezu da izruči Asanža. Australijanac Asanž je uhapšen u Londonu 2010. Za njegovo hapšenje je Švedska izdala poternicu. On je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu pošto je britanski Vrhovni sud presudio da može da se nastavi sa inicijativom za njegovo izručenje. Švedski tužioci su prošle godine odbacili dve tužbe za seksualne napade protiv Asanža. Međutim, on se još suočava sa ozbiljnijom optužbom za silovanje. Organizacija Vikiliks je tajna dokumenta američke vlade objavila na internetu. Asanž je rekao da smatra da će Vašington zatražiti njegov transfer u SAD ako bude poslat u Švedsku.

Vikiliks je na Tviteru objavio Asanžovo saopštenje. „Ako UN sutra saopšte da sam izgubio parnicu protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, u petak u podne ću napustiti ambasadu da se predam britanskoj policiji, pošto nema značajnog izgleda za buduću žalbu. Međutim, ako odnesem prevagu i utvrdi se da su vlasti postupale nezakonito, očekujem da mi se odmah vrati pasoš i obustavu daljih pokušaja za moje hapšenje“, navodi se u saopštenju.

Švedska, Britanija i UN nisu komentarisali odluku veća. U žalbi koju je podneo veću 2014. Asanž je naveo da se život u 30 metara kvadratnih ekvadorske ambasade bez sunčeve svetlosti i svežeg vazduha znatno odražava na njegovo fizičko i psihičko zdravlje. Prethodne odluke veća su bile protiv zemalja s najgorim stanjem ljudskih prava, kao što su Saudijska Arabija, Mjanmar i Egipat. Iz tog razloga, odluka koja se suprotstavlja Švedskoj i Britaniji, a ide u korist Asanžu će biti sporna, ocenjuju analitičari. Međutim, ne znači da će Asanž biti slobodan jer presuda nije zakonski obavezujuća. A britanski zvaničnici su stavili do znanja da je evropska poternica protiv Asanža i dalje na snazi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh