Politika

Sloboda za Olivera Ivanovića! (FOTO)

Sloboda za Olivera Ivanovića! (FOTO)Sloboda za Olivera Ivanovića! (FOTO)Sloboda za Olivera Ivanovića! (FOTO)Sloboda za Olivera Ivanovića! (FOTO)Sloboda za Olivera Ivanovića! (FOTO)Sloboda za Olivera Ivanovića! (FOTO)

Sa skupa je poručeno da je pokušaj političkog ubistva Ivanovića i obezglavljivanja Srba sa Kosova i Metohije.

Skup je počeo simbolično u 12.44 (rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu), a Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je okupljenima da je Ivanoviću presuda izrečena, a da nije nađen nijedan svedok za 15 godina koji bi ga optužio za ratni zločin.

Svi svedoci su bili Albanci i nijedan od njih nije direktno optužio Ivanovića„, rekao je Vlajić, dođaući da je Ivanović zagovarao mir i toleraniciju, a da presuda neće tome doprineti.

Kako je rekao, presudom je uništeno i ono malo nade da se na Kosovu može normalno živeti.

Vlajić je naveo i da će postupak još trajati i da će borba za Ivanovićevo oslobođenje, i pored teške presude, biti nastavljena.

Ivanovićev sin, Žarko, pročitao je okupljenima pismo Ivanovića, u kojem je poručio da ga presuda neće slomiti, kao što ga nije slomio ni dosadašnji postupak.

„Ove dve godine bile su večnosti, ali me to nije slomilo – nikada neću otići sa KiM. Moram izdržati političku torturu, jer ako pokleknem priznaću da su jači od svega u šta sam verovao“, istakao je Ivanović u pismu.

Njegov prijatelj Predrag Radonjić naveo je da je to politička presuda i pokušaj političkog ubistva Ivanovića i obezglavljivanja Srba sa KiM.

Ovo je lažni balans sa sudom za zločine OVK koji se priprema„, rekao je Radonjić, dok je Aleksandar Zobenica, takođe prijatelj Ivanovića i inicijator okupljanja preko društvenih mreža, rekao da je takva presuda izrečena zato što je Ivanović Srbin.

„Danom kada je osuđen umrla je pravda, ali nije nada da će biti slobodan“, rekao je Zobenica, navodeći da je skup na Trg Nikole Pašića spontani i nepolitički, u cilju podrške Ivanoviću da istraje.

Okupljeni su podršku Ivanoviću iskazali transparentima „I ja sam Oliver“, „Sloboda za Olivera“.

Euleksovo sudsko veće osudilo je pre dva dana Ivanovića na kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina 1999. godine, a odlučilo je i da on do pravosnažnosti presude ostane u pritvoru.

KIRBI: PRESUDA BEZ UTICAJA NA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je da presuda lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću neće ugroziti dijalog Beograda i Prištine dodavši da je optimističan da će on biti nastavljen.

Veoma sam optimističan da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen. On će potrajati i neprestano će biti novih pitanja, ali je on važan da Srbija ide napred, da pronađe način kako da živi sa Albancima i da nastavi put ka Evropskoj uniji. Mislim da je Vlada ozbiljna u tome da želi da ide napred, tako da ovo neće ugroziti dijalog„, kazao je Kirbi novinarima u Beogradu.

Upitan da li će održavanje vanrednih parlamentarnih izbora uticati na taj dijalog, on je odgovorio da su izbori stvar demokratije, a da je premijer Srbije Aleksandar Vučić vrlo otvoren da vreme koje će izbori oduzeti neće uzeti toliko od vremena za dijalog.

Kirbi je i saradnju Srbije i SAD nakon njegovog mandata ocenio kao „sve u svemu dobru“ i dodao da je Amerika spremna da bude prijatelj sa Srbijom.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh