• Ekonomija

  Slobodan Mitrović iz Bele Palanke, ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolje minijature izrađene tradicionalnim tehnikama

  Izložba 100 žena - 100 minijatura (2)U Narodnoj skupštini promovisane najlepše minijature Srbije

  Tradicionalne rukotvorine deo su diplomatskih poklona parlamenta, republičke i pokrajinske Vlade

  Beograd,  maj 2017. – Slavica Vasović iz Sombora, Verica Avlijaš iz Beograda, Marina Trifunović iz Pančeva i Slobodan Mitrović iz Bele Palanke, ovogodišnji su dobitnici nagrada za najbolje minijature izrađene tradicionalnim tehnikama.

  Njihovi radovi osvojili su prva mesta na 5. izložbi rukotvorina „100 žena – 100 minijatura“ u kategorijama vez, tkanje, pustovanje, necanje i najbolji mladi autor.

  Izložbu je organizovalo udruženje Etno mreža uz podršku Narodne sku pštine i NALED-a i trajaće do 19. maja.

  Izložba „100 žena–100 minijatura“ je jedinstvena žirirana manifestacija u oblasti rukotvorina čiji je cilј motivacija žena i mladih da se učešćem afirmišu i dobiju priznanje struke i javnosti za svoj rad.

  Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se više od 80 autora sa preko 150 eksponata iz 30 opština, a stručni žiri je za izložbu odabrao 95 minijatura od 50 autora.

  „Protokol Narodne skupštine, kao i republičke i pokrajinske Vlade koristi tradicionalne rukotvorine Etno mreže kao diplomatske poklone, čime promoviše autentičnost i lepotu nasleđa Srbije i stvara izvor prihoda i zaposlenja za žene na selu“, rekao je Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine.

  Za sve najbolje ocenjene autore obezbeđene su vredne novčane nagrade kroz sponzorstvo društveno odgovornih kompanija koje su prepoznale značaj ove inicijative (Telekom Srbija, CRH i Eurobanka) i uz institucionalnu podršku Narodne skupštine i NALED-a.

  Etno mreža promoviše proizvodnju rukotvorina kao perspektivnu privrednu granu koja uz minimalna ulaganja može da obezbedi zaposlenje i izvor prihoda za preko hiljadu žena iz svih krajeva Srbije i doprinese promeni imidža zemlje.

  LJ.P.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com