• Regioni

  SLOVENCI PRELOMILI NA REFERENDUMU: Ne želimo gej brakove

  Posle skoro polovine prebrojanih glasova, 62 odsto građana je glasalo „protiv“, a 38 odsto „za“. Kako je prenela agencija STA, prema pravilima referenduma 20 odsto birača sa pravom glasa treba da se izjasni „protiv“ da bi zakon bio odbačen.

  Do 16 sati glasalo je 428.000 ljudi, odnosno 25 odsto upisanih birača. Slovenci su se izjašnjavali o tome da li se brak može definisati kao zajednica dve osobe umesto kao zajednica muškarca i žene, kao i da li gej parovima treba dati pravo da usvajaju decu.

  Parlament Slovenije je u martu usvojio zakon kojim je definicija braka promenjena u „zajednicu dve osobe“ umesto „zajednicu muškarca i žene“ čime su homoseksualni parovi dobili ista prava kao heteroesksualni parovi, uključujući pravo da usvajaju decu. Međutim, protivnici ovog zakona okupljeni u grupi „U pitanju su deca“ odmah su pokrenuli kampanju i uspeli da prikupe 40.000 potpisa neophodnih za referendum.

  Pre nekoliko dana ovim povodom oglasio se čak i papa Franja koji je pozvao slovenačke političare da stanu u odbranu porodičnih vrednosti. Ne pominjući eksplicitno referendum, papa je grupi slovenačkih hodočasnika rekao da ohrabruje „sve, pogotovu one sa javnom odgovornošću, da podrže porodicu, koja je strukturna referentna tačka za život društva“, prenosi AFP.

  Ovo nije prvi referendum ove vrste u Sloveniji čiji su građani odbacili gej brakove na referendumu 2012 premda je tada na glasanje izašao mali broj građana. Predsednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar, odnosno njegova stranka, podržavaju zakonm jer smatraju da će otkloniti diskriminaciju i garantovati jednaka prava svim građanima. Bivši premijer iz opozicione Slovenačke demokratske stranke Janez Janša je protiv zakona i smatra da brisanje pola iz definicije braka daje osnova za kršenje ljudskih prava dece, prenosi AFP.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com