Gradovi

Slovenija od danas ograničila prijem migranata

LJUBLJANA – Slovenačka vlada danas je donela restriktivne mere za migranate koji na njene granice budu dolazili balkanskom rutom, tako da će primati samo one koji dokažu da će azil tražiti u Austriji ili Nemačkoj.

Mere će početi da se primjenjuju za migrante koji stižu u Dobovu vozom najavljenim večeras oko 22 sata, kazala je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade ministar unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

„Ulazak u Sloveniju biće dozvoljen samo onima koji dokažu da će azil zatražiti u Austriji i Nemačkoj, ostali će biti odbijeni“, kazala je ona, dodajući da će se uvesti i pojačana kontrola zelene granice, prenela je Hina.

Reč je o recipročnoj meri kojom Slovenija reaguje na odluku Austrije da ograniči broj migranata kojima će ove i sledećih godina odobriti azil, kao i da dalje prema severu propušta samo one koji nameravaju da azil zatraže u Nemačkoj, dok će ostale, kao i one koji imaju kriminalni dosje ili predstavljaju bezbednosni rizik zadržati nakon granične provere i vratiti u Sloveniju.

Slovenačka ministarka rekla je da ju je o austrijskim restrikcijama i intenzivnijoj kontroli granice sa Slovenijom, i novim kriterijumima za primanje izbeglica, danas obavestila austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner, kao i da Slovenija uspešno nadzire slovenačko-hrvatsku granicu i kontroliše migrantski talas, navodi Hina.

Kako će Hrvatska reagovati na mere koje je danas uvela Slovenija, prerano je ocenjivati, navela je Gjerkeš Žnidar.

Slovenačka vlada danas još nije odredila limit za dnevni priliv migranata iz Hrvatske, što ministar spoljnih poslova Karl Erjavec juče nije isključio, navodeći to kao opciju ako se situacija bude zaoštravala.

„Naša vlada ima razrađen plan moguće eskalacije mera kako bi se sprečilo da Slovenija postane džep u kojem će ostati veliki broj migranata“, kazala je Gjerkeš Žnidar i dodala da je slovenačka vlada o novim pravilima za ulazak migranata u Sloveniju već obavestila hrvatsku vladu.

Dodala je da mere koje stupaju na snagu danas ne znače da se Slovenija neće držati Ženevske konvencije o međunarodnoj pomoći izbeglicama.

Slovenačke mere za kontrolu migrantskog talasa su pripremljene za različite scenarije, a Slovenija neće dopustiti da postane „džep“, odnosno hot-spot za migrante, kazala je ministarka reagujuci na strahovanje da će Austrija ubuduće u Sloveniju vraćati veći broj odbijenih migranata.

„Poručujem građanima da je svaka takva briga suvišna, sve ćemo učiniti da se to ne dogodi“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Slovenije, prenosi Hina.

Foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh