Gradovi

Slovenija od ponoći u potpunosti primenjuje Šengen

LJUBLJANA – Slovenija od ponoći ponovo u potpunosti primenjuje Šengenski sporazum na svojoj granici sa Hrvatskom, javila je slovenačka agencija STA i navela da je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu EU-Turska u ponedeljak.

Ova agencija prenosi da policija dozvoljava ulaz u Sloveniju samo strancima sa validnim putnim dokumentima, osobama koje izraze želju da zatraže međunarodnu zaštitu i pojedincima kojima je potrebna humanitarna nega.

Slovenački premijer Miro Cerar je nakon samita u Briselu poručio da balkanske migrantske rute više nema i da će Slovenija ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje.

„Samit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji“, rekao je Cerar, prenela je Hina.

U zaključcima skupa navedeno je da se „nezakoniti tokovi migranata završavaju“, dok je predlog zaključka da je „balkanska ruta od sada zatvorena“, za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, ali Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili – zapravo isti.

„Istina, zaključak je ponešto preformulišan, ali je smisao još uvek isti, balkanske rute za ilegalne migracije više nema“, kazao je slovenački premijer.

Foto Tanjug/J.Pap, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh