Gradovi

Slovenija: Strožiji režim za migrante

LJUBLJANA – Slovenija je već u subotu, pripremajući se na novi režim ulaska izbeglica koji je za ovu nedelju najavila Austrija, zaoštrila je kriterijum za ulazak migranata, pa je od subote do ponedeljka odbila da prihvati 154 migranta, saopštili su danas zvaničnici.

U pitanju su migranti koji nisu ispunjavali uslov za dolazak u Sloveniju i nastavak puta prema Austriji, izjavio je na konferenciji za novinare državni sekretar zadužen za izbegličku krizu Boštjan Šefic.

„Ti su migranti već vraćeni u Hrvatsku. Nastojimo dosledno da utvrdimo državu iz koje migranti dolaze i svrhu njihovog putovanja i tek nakon detaljne provere ih puštamo dalje“, kazao je Šefic.

On je naglasio da je saradnja slovenačkih organa s vlastima u susednim državama i zemljama na balkanskoj izbegličkoj ruti vrlo dobra, posebno s Austrijom, prenela je Hina.

Austrija autonomno donosi odluke o zaoštravanju kriterijuma za prijem izbeglica, a to isto čini i Slovenija, kazao je Šefic, dodavši da je pravo Slovenije da donese takve mere kako ne bi postala „džep“ u kom bi se duže vreme zadržao velik broj migranata.

Nove kriterijume i mere potrebne za smanjenje izbegličkog talasa i broja potencijalnih azilanata u svojoj državi Austrija će početi u potpunosti da primenjuje od četvrtka, a u utorak će ih na graničnom prelazu Špilfild predstaviti ministarka unutrašnih poslova, navela je televizija Slovenije.

Mediji u Sloveniji, koji se pozivaju na nezvanične izvore, navode da će maksimalan broj izbeglica koji dnevno mogu da uđu u Austriju biti 2.500, a primaće se samo oni koji beže iz ratom ugroženih zona, a ne iz zemalja koje su proglašene sigurnim – tačnije samo iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Austrija će odbijati i one koji u Austriji ili Nemačkoj žele da studiraju ili traže zaposlenje, a u poseban postupak ući će i oni koji bi želeli da se pridruže rodbini koja već živi u Evropi, navode mediji.

Mere navodno predviđaju i produženje zaštitne ograde na graničnom prelazu Šentilj/Špilfild, a austrijska vojska i policija oštrije će kontrolisati tri granična prelaza između Slovenije i austrijske pokrajine Koruška.

Foto Tanjug/T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh