Gradovi

„Slučaj“ Beljanski, ili – gde se brani doktorat

NOVI SAD – Advokat Slobodan Beljanski, kojem je Pravni fakultet u Novom Sadu poništio doktorat iz 2001. godine, tvrdi da je to politički čin, a Pravni fakultet danas, uz preciznu „rekonstrukciju“ ovog slučaja sticanja titule doktora nauka, za koju tvrdi da je nezakonita, poručuje da se doktorat brani na fakultetu, a ne u medijima.

Slučaj je, inače, u medije dospeo kada je dekan Pravnog fakulteta, na inicijativu Katedre krivično-pravnih nauka, poništio odluku o odbrani doktorske disertacije Beljanskog, a on sam tu odluku ocenio neosnovanom.

U medijima su se pojavile ocene da je reč o političkom pritisku na ovog advokata, jer je, kako se navodi, pored ostalog, u pravnom timu koji je kritikovao smene urednika na vojvođanskom javnom servisu.

Pravni fakultet danas je dostavio medijima preciznu „rekonstrukciju“ odnosno hronologiju celog slučaja, zbog, kako je navedeno, „neprimerenog i nečasnog pokušaja gospodina Beljanskog da medijskim pritiscima odbrani nešto je pravno neodbranjivo, a to je gruba nezakonitost vezana za odbranu njegove disertacije“.

„Javnost treba da zna da je pravo na prijavljivanje doktorske disertacije imao samo onaj ko je prethodno stekao zvanje magistra, danas mastera. Beljanski nikada nije završio magistarske studije“, navodi se najpre u dopisu fakulteta.

Kako je navedeno, mogućnost direktnog prijavljivanja doktorata, bez magisterijuma, bila, kao izuzetak, predviđena nekadašnjim vojvođanskim zakonom, ali je takva mogućnost postojala samo do 10. juna 1992.

Beljanski, ocenjuje fakultet, nije bio u stanju da blagovremeno završi svoj doktorat u skladu sa tim rokom, posebno nakon suštinskih primedbi koje su članovi Komisije za ocenu imali.

Da je Beljanski kvalitetno i blagovremeno uradio disertaciju, zakonito bi je odbranio i ne bi bilo nikakvih problema, dodaje se u saopštenju.

Disertacija je, međutim, tek 13. maja. te godine stavljena na uvid javnosti ( prijavljena, inače, još 15. aprila 1987. ).

Zakonski rok za primedbe je 30 dana, ali je odbrana, kako je navedeno, zakazana već za 7. juni 1992, da bi se, nezakonito, izašlo u susret Beljanskom.

Time je povređen Zakon i nakon prigovora na zakonitost ovakve odbrane, odbrana je otkazana 6. juna 1992.

Tri dana nakon otkazivanja, a jedan dan pred istek zakonskog roka za odbranu, 9. juna 1992, Beljanski je povukao svoj doktorat, čime je, kaže na Pravnom fakultetu, ceo „postupak neuspešno završen“.

Nakon prestanka važenja vojvođanskog Zakona, više nije postojala mogućnost da bilo ko, pa ni Beljanski, brani doktorsku disertaciju ako nije magistar, poručuju sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

„Sve i da odbrana nije otkazana, sve i da sam nije izričito (dopis u prilogu) povukao disertaciju, nakon 10. juna 1992. godine ne bi mogao da brani disertaciju ni pod kakvim okolnostima! Ili on misli da je iznad Zakona?

Međutim, iako nikada nije ponovo prijavio doktorsku disertaciju, a to ne bi ni mogao, jer nije magistar nauka, 1. marta 2001. Nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Novom Sadu, u nelegalnom sastavu, mimo važećeg Statuta, u vreme kriznih štabova, odobrilo je odbranu povučene doktorske disertacije“, navodi fakultet.

Tako je 15. marta 2001. održana odbrana povučene disertacije, koja nikada ponovo nije prijavljena, a ne bi ni mogla da bude prijavljena, jer Beljanski nije magistar, ističe fakultet, u čijem saopštenju nije naznačeno zašto je do poništavanja došlo sada, a ne ranije.

„Tako izgledaju činjenice. Sve ostalo je agresivni medijski pritisak da se odbrani neodbranjivo. Beljanski je advokat i zna da se disertacija ne brani u medijima, već na fakultetu! Isto tako zna da zaštiti svoja prava kao poznati advokat i zna koji je pravni put za to. No, isto tako zna da mu činjenice ne idu na ruku i da nema nikakve šanse da u regularnoj pravnoj proceduri dobije nešto što mu ne pripada. Zbog toga bira medijski pritisak. Pravni fakultet neće u tome učestvovati i neće se više ovim povodom oglašavati“, zaključio je Pravni fakultet.

Foto Tanjug/ O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh