Politika

Slučaj Ivanović: Euleks ometa postupak žalbe

oliver ivanović, sloboda za olivera ivanovića, protest, podrška, trg nikole pašićaFoto: Tanjug/ Oksana Toskić

Time se direktno utiče na sprovođenje žalbenog drugostepenog postupka i poziva Euleks da presudu dostavi bez odlaganja.

Kako se navodi u saopštenju GI SDP, iako je prošlo 23 dana od kada je Euleksovo veće, usled političkog pritiska, a nedovoljne profesionalnosti izrekao političku presudu Ivanoviću, pravni tim, stručna i opšta javnost još uvek čekaju da se napiše presuda i dostavi advokatima odbrane, kako bi oni podneli žalbu na „sramnu presudu“.

„Svi mi dobro znamo da je problem napisati obrazloženje zašto osuđuju nekoga koga nijedan svedok nije povezao sa navodima optužnice, ali to nije opravdanje za namerno odugovlačenje, koje je u suprotnostima za međunarodnim pravilima o pravu na

suđenje u razumnom roku“, ukazuje SDP.

Ta stranka poziva Euleks da bez odlaganja dostave presudu advokatima odbrane i navodi da nikakvo odlaganje neće uspeti da umanji interesovanje javnosti, ali i nezavisnih stručnjaka i boraca za zaštitu ljudskih prava, koji željno iščekuju da vide pravno obrazloženje političke presude.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999.

Izrečenu kaznu izdržava u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici a njegovi branioci čekaju da pisanim putem dobiju prvostepenu presudu na koju će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Prištini.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh