Novosti online

Смањене накнаде за рад извршитеља

Комора извршитеља саопштила је данас да од 30. јануара извршитељи у Србији раде по измењеној тарифи, односно наплаћују мање накнаде за свој рад, у складу са изменама Правилника о тарифи о наградама и накнадама трошкова за рад извршитеља.

Према вредностима главног потраживања за износ до 12.000 динара, као и за износе од 12 до 30 хиљада динара, смањени су износи награде која припада извршитељу за припремање и вођење предмета, доношење закључка за извршење за намирење потраживања по основу комуналних и сличних услуга, као и за доношење закључка о предлогу за спровођење извршења у процењивим предметима.

Тако ће за износ дуга до 12.000,00 динара иницијални трошкови за рад извршитеља бити 800 динара, уместо досадашњих 3.000 динара. За дуг који износи од 12.000 до 30.000 уместо досадашњих 3.000 извршитељи ће наплаћивати 2.400 динара. За трошкове састављања захтева државном органу за прибављање података о имовини извршних дужника извршитељи ће такође наплаћивати уместо досадашњих 6.000 динара – до 3.600 динара.

Према новом Правилнику и награда за успешно спровођење извршења биће смањена за износе дуговања до 12.000 динара и износиће 1.800 динара уместо досадашњих 3.000 динара. Правилник са поменутим изменама примењиваће се до 1. јула 2016. године, с обзиром да тада ступа на снагу нови Закон о извршењу и обезбеђењу, те ће у складу са тим бити донет нови Правилник о тарифи, који ће бити у складу са новим законом.

Измењеним Правилником о тарифи уводи се нов начин обрачуна накнаде за рад извршитеља, који ће бити транспарентнији, прецизнији и који ће извршном повериоцу и извршном дужнику омогућити да на једноставнији начин утврде трошкове за рад извршитеља, напомиње се у саопштењу.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh