Gradovi

Smanjenje broja zaposlenih u RTB-u Bor

Smanjenje broja zaposlenih u RTB-u Bor

BOR – Upravni odbor RTB-a Bor doneo odluku o sprovodenju postupka za utvrdivanje viška zaposlenih u kombinatu bakra.

Na osnovu te odluke, u Basenu Bor je u toku anketiranje radnika koji su spremni da dobrovoljno prihvate socijalni program.

Očekuje se da se broj zaposlenih na osnovu socijalnog programa i tehnološkog viška smanji za 800, još oko stotinu odlazi u penziju, a 250 radnika bice na prinudnom odmoru.

Ova odluka je doneta da bi se smanjili troškovi poslovanja kompanije.

„Mi smo prošle godine, posle šest godina pozitivnog poslovanja, imali gubitak od osam miliona dolara. Razlog za to je, sa jedne strane, pad cene bakra na svetskom tržištu“, rekao je Tanjugu generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, ističući da su zbog niske cene bakra mnogo veće kompanije od RTB-a Bor prinuđene da otpuštaju radnike, a gotovo polovina radi sa gubitkom.

„Sa druge strane, imali smo probleme na površinskim kopovima u Majdanpeku zbog petodnevnog prekida snabdevanja električnom energijom, kada je kop poplavljen, a mi smo proizvodnju stabilizovali tek u oktobru 2015. godine, i požar na novoj fabrici sumporne kiseline koji nam je napravio dodatne troškove“, kazao je Spaskovski.

Prema njegovim rečima, u julu 2015. RTB poceo je da primenjuje maksimalne mere štednje, smanjenje normativa u proizvodnji, uštede elektricne energije i goriva, ali da stabilizovanje poslovanja nije moguće bez smanjenja troškova koji se odnose na zarade.

„To rade sve svetske kompanije, smanjuju zarade i otpuštaju radnike. To radimo i mi, ali zaradu nećemo umanjiti radnicima u direktnoj proizvodnji“, naveo je on.

„Postoji tehnološki višak od oko 150 radnika i stotinak zaposlenih koji odlaze u penziju, a otvorena je mogucnost za dobrovoljni socijalni program za koji se javilo oko 150 radnika i još 510 zaposlenih je tu sa više od 38 godina radnog staža koji ce dobiti socijalni program. Još oko 250 radnika ce morati da krene na placeno odsustvo“, rekao je Spaskovski.

Na ovaj način, prema njegovim rečima, mesecno će se uštedeti 1,1 milion dolara.

„RTB Bor mora ove godine po svim pozicijama da uštedeti 25 miliona dolara. Na taj nacin nećemo imati gubitke i poslovaćemo pozitivno“, naglasio je Spaskovski.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh