Sport

Smanjenje budžeta za bezbednost za Olimpijske igre

„Ako bih rekao da smanjenje budžeta neće uticati, ne bih bio u pravu. Voleo bih kada bih na raspolaganju imao više policajaca. Voleo bih ako bi policajaca bilo više na ulicama kako bi mogli da rade duplo više“, rekao je sekretar državne bezbednosti Rio de Žaneira Hose Marijano Beltram u intervjuu agenciji Asošiejted pres.

Bezbednost je prva na listi problema s kojima se suočava Brazil uoči prvih Olimpijskih igara koje će se održati u Južnoj Americi a tu su još i virus zika, zagađena voda na mestima za takmičenje u jedrenju i veslanju, spora prodaja ulaznica i politička i ekonomska previranja pošto se predsednica Dilma Rusef bori protiv opoziva.

Beltram je rekao da će Rio za bezbednost Igara angažovati oko 65.000 policajaca i do 20.000 vojnika, što će biti najveći takav kontigent u istoriji Brazila. To je dvostruko više nego što je bilo u Londonu pre četiri godine, a neki od tih napora imaju za cilj da spreče bande iz brdskih favela da dođu do olimpijskih borilišta, naveo je AP. Očekuje se da će vojska štititi sportska borilišta, a da će za ostatak grada, podzemnu železnicu, autobuske rute i ulice, biti zadužena policija.

Beltram je rekao da očekuje proteste i da će policija iskoristiti iskustvo sa Svetskog fudbalskog prvenstva 2014. godine u Brazilu, tokom kojeg su održavani protesti građana zbog previsokih troškova organizacije.

„Protesta ima na svakom događaju ovolikih razmera“, rekao je on.

Beltram je naveo da će zbog smanjenog budžeta, što je oko nešto manje od petine operativnog budžeta bezbednosti, morati da se smanje bonusi i nadoknade za prekovremeni rad, ali i da neće moći da se angažuje veći broj policajaca. Policajci u Rio de Žaneiru zarađuju oko 500 dolara mesečno, a mnogi se oslanjanju na godišnje bonuse, koji idu od 1.200 do 3.700 dolara. Uz smanjenje budžeta, ti iznosi biće smanjeni na između 400 i 800 dolara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh