Gradovi

Smena šefa nemačke službe BND, Šojble dovodi svog čoveka

BERLIN – Šefa nemačke spoljne obaveštajne službe BND Gerharda Šindlera smenjuju sa te funkcije, javlja Rojters pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi i dodaje da se radi o iznenađujućem potezu koji dolazi u trenutku kada se Nemačka suočava sa sve većom pretnjom od islamista.

Dnevnik „Zidojče cajtung“ i državne televizije NDR i WDR, koji su prvi javili da će Šindler biti smenjen, tvrde da će njega zameniti Bruno Kal, zvaničnik nemačkog Ministarstva finansija za kojeg se navodi da je bliski saveznik ministra Volfganga Šojblea.

Rojters navodi da nije jasno žašto 63-godišnjeg Šindlera, koji predvodi obaveštajnu agenciju koja je pandan američkoj CIA, smenjuju dve godine pred penziju.

On se našao pod pritiskom pre godinu dana kada su se pojavile informacije da je BND radila protiv interesa Nemačke i špijunirala evropske partnere na zahtev američke Agencije za nacionalnu bezbednost.

Rojters navodi da je ipak delovalo da je Šindler uspeo da obuzda skandal obećanjem da će centralizovati kontrolu nad kancelarijama BND na terenu za koje je priznao da su „vodile sopstveni život“.

Ni nemačka vlada, ni BND nisu još komentarisali informaciju o smenjivanju Šindlera, ali je šef kabineta kancelarke Angele Merkel Peter Altmajer pozvao novinare na sutrašnji brifing.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh