• Novosti online

  Смена српских мировњака у Африци

  Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић примио је припаднике Министарства одбране и Војске Србије који су спремни за ангажовање у мировним мисијама у Републици Сомалији и Централноафричкој Републици, саопштила је Војска Србије.

  У наредних шест месеци, у мисији Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије (EUTM Somalia) задатке ће извршавати потпуковник Миодраг Јоцић, који ће као шеф санитетске службе бити одговоран за све аспекте медицинске подршке у зони мисије. Европска унија формирала је ову мисију ради подршке јачања прелазне федералне владе и институција Сомалије и отпочела ангажовање снага 10. априла 2010. године. Војска Србије отпочела је своје ангажовање у овој мисији у априлу 2012. године, а до сада је 37 припадника Војске Србије било на дужностима шефа санитетске службе мисије и медицинских тимова у болници у Могадишу.

  У мултинационалну операцију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) одлазе потпуковник Иван Шикора и мајор Александар Драмићанин који ће бити ангажовани на штабним дужностима у Команди мисије и команди сектора, док ће мајори Марко Бојовић и Живан Душанић обављати дужности војних посматрача. Војска Србије отпочела је ангажовање у MINUSCA од 20. септембра 2014. године, упућивањем два војна посматрача и два штабна официра. Од 11. децембра 2014. године, у мисију је упућено још 68 припадника који су формирали војну болницу нивоа 2. Тренутно је у мисији ангажована друга ротација штабних официра и војних посматрача и четврта ротација лаке пољске болнице, а до сада је 280 наших мировњака ангажовано у овој мисији.

  Пријему у Генералштабу је присуствовао и начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com