Novosti online

Смене војника НАТО-а за Пољску једнако добре као базе

ВАРШАВА – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је за пољске медије да сталне ротације савезничких војника на источном крилу НАТО могу да буду једнако добро решење као сталне базе које толико жели да издејствује Пољска.

„Те јединице могу да се смењују и тако навикну на активности на разним просторима, у различитим срединама у којима би могле да буду размештене у будућности. Захваљујући ротацији војника велики број јединица моћи ће да стиче искуства преко вежби у разним земљама. То је врло важно и зато на то не треба гледати као на ману већ као на предност”, казао је Столтенберг пољској приватној телевизији ;Полсат.

На самиту у Варшави у лето ове године на коме би званична Варшава веома желела да чује одлуку о размештању база НАТО и на територијама нових посткомунистичких чланица савеза, без обзира на договоре са Русијом, Столтенберг очекује пре одлуку ;о повећању броја разних јединица које ће учестовати на вежбама на источном крилу а евентуално и о размештање тешке војне технике – тенкова, борбених возила и муниције у том делу НАТО.

„Све што радимо је пропорционално и одговара нашим међународним обавезама. Као одбрамбени савез морамо да будемо сигурни да ћемо и у будућности бити у стању да одбранимо све наше савезнике и зато морамо да ојачамо наше могућности колективне одбране”, рекао је Столтенберг.

Генерални секретар подсетио је да је НАТО већ ојачао своје одбрамбене капацитете на источном крилу као одговор на потезе Русије.

„Ми смо већ појачали наше присуство и мислим да свако види да је то урађено као непосредан одговор на понашање Русије дуж граница НАТО и на истоку Европе. ;НАТО мора да одговори на то што Русија гради своје војне потенцијале, спроводи ненајављене вежбе и повећава своје војно присуство, што се већ примећује”, казао је Столтенберг.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh