Novosti online

Смотра младих виолиниста

Четрдесет шесто Међународно такмичење музичке омладине Београд – дисциплина виолина свечано је почело у Великој дворани Коларчеве задужбине. Смотру која ће трајати до 30. марта отворио је Зоран Ерић, ректор Универзитета уметности у Београду. Част да прва наступи на сцени имала је виолончелисткиња Ирена Јосифоска, најбоље пласирана домаћа такмичарка претходног конкурса. Она је свирала Касадову „Свиту за виолончело”. Публици се затим представио виолиста Саша Мирковић и ансамбл „Метаморфозис”. На програму су била дела Зорана Ерића, Вивалдија и Чајковског.

Ове године такмичење окупља више од 25 музичких професионалаца из целог света. Прва етапа такмичења заказана је за данас. Ово међународно такмичење одржава се без прекида од 1971. године. Одвија се у више дисциплина и на њему се у правилним циклусима мењају такмичарске дисциплине – клавир, виолончело, виолина, гитара, дувачки инструменти (флаута, кларинет, обоа) и соло певање. Захваљујући овој подели сви талентовани извођачи једне генерације, млађи од 30 година, добијају шансу да провере своје квалитете.

Циљ манифестације је да пружи подршку најталентованијим младим музичарима на почетку каријере. У наредних десет дана представиће се око 25 кандидата из Русије, Француске, Босне и Херцеговине, Швајцарске, Немачке, Пољске, Енглеске, Чешке, Португала, Јужне Кореје, Кине и наше земље. Њихов рад оцењиваће петочлани међународни жири у коме су признати уметници, виолинисти и педагози из Холандије, Француске, Пољске и Србије – Иља Груберт, Магдалена Шћепановска, Александар Снитковски, Маја Јокановић и Дејан Михаиловић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh