Gradovi

Snežna mećava u SAD odnela osam života

VAŠINGTON – Najmanje osam osoba stradalo je u SAD zbog jake snežne oluje koja je pogodila veći deo Istočne obale, a za koju se očekuje da će trajati do sutra ujutro, dok zvaničnici upozoravaju da najgore tek dolazi.

Potencijalno parališuća mećava od juče besni nad južnim i istočnim delovima SAD ugrožavajući 85 miliona ljudi, zbog čega je ovog vikenda otkazan veliki broj letova, a 10 država je proglasilo vanredno stanje, javljaju američki mediji.

Izuzetno loše vremenske prilike odnele su osam života u SAD, od kojih šest u Severnoj Karolini, jedan u Virdžiniji i jedan u Kentakiju.

Širom jugoistoka zemlje je skoro 133.000 građana ostalo bez struje, dok je 8.835 letova otkazano juče i danas, prenosi CNN.

Mećava, koja bi mogla da zatrpa delove srednjeatlantskog regiona u SAD pod snegom od 90 centimetara debljine, pogodila je i Vašington, preteći američkoj prestonici rekordnim nanosima.

Snežna oluja bi mogla da prekrije Baltimor i Vašington snegom od 60 do 90 centimetara debljine i da donese vetrove jačine od 48 do 80 kilometara na sat pre nego što, kako se očekuje prema najavama Nacionalne meteorološke službe, počne da jenjava danas po podne.

Meterološki kanal je izvestio da je više od 85 miliona ljudi u najmanje 20 država obuhvaćeno upozorenjem na zimske uslove, a stanovnici Istočne obale su se snabdeli velikim količinama namirnica.

Snežne padavine u Vašingtonu mogle bi da zasene oluju „Snoumagedon“ koja je 2010. donela snežni pokrivač debljine 45,2 centimetra, ocenjuju meteorolozi upozoravajući da bi izuzetno opasna oluja mogla da ugrozi više od 50 miliona ljudi.

Direktor meteorološke službe Luis Učelini kaže da bi snežne padavine, za koje se očekuje da će trajati do nedelje, lako mogle da izazovu štetu u visini od milijardu dolara i da parališu istočnu trećinu zemlje.

Andrew Nelles/The Tennessean via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh