• Gradovi

  Снежно јутро у Нишу, усред ванредног стања

  Ниш, 24. март 2020. године

  Ноћас је почео да пада влажан снег у Нишу, а пада и од када је свануло, упркос календарском пролећу. Шта да радимо, ипак је ванредно стање, па и временске прилике могу да буду ванредне.

  Пролазника на улици има врло мало, а готово је немогуће видети више од двоје људи који ходају заједно.

  И аутомобила, и у покрету и на паркингу, има врло мало на улицама.

  У Нишу су затворене све кладионице и коцкарнице (што, сматрамо, и није нека штета), затворени су и кафићи и кафане (штета, нарочито за кафане, али без угоститељских услуга се, ипак, може), али затворен је и највећи број непрехрамбених продавница. Мањи део непрехрамбених продавница и прехрамбене продавнице, као и апотеке, раде скраћено и уз мере заштите. У радње се улази један по један, продавци носе заштитне маске и рукавице, свеже воће и поврће не додирују купци пре него што га купе. У непрехрамбеним продавницама купаца има врло мало; ретко ко сада купује ципеле, кошуљу или телевизор.

  Државни органи и локална самоуправа су организовали свој рад тако да имају што мање додира са странкама.

  У поште и банке се улази један по један, али уплатна места платних институција раде као да није ванредно стање. Наравно, затварају се пре почетка забране кретања.

  Комунална предузећа врше своје делатности редовно. Нарочито је занимљив пример локалног паркинг сервиса. Паркинг се наплаћује без икаквог попуста.

  На градилиштима од јутрос нема радника, али их је, до јуче, било. У комшилуку сваког дана пролазим поред градилишта стамбене вишеспратнице и слушам разговор мајстора на турском језику. Да, добро сте прочитали, на турском. Наши грађевинци су негде у Европи или у Русији.

  До када ће стање бити овакво? Снег би требало, према прогнози, да престане сутра. До када ћемо издржати водећи живот сведен само на задовољавање основних потреба, без набавке трајних потрошних добара и без инвестиција? Тешко је рећи у овом тренутку, али да наведем једно своје скорашње искуство. Прекјуче, када је продужен полицијски час, у мом купатилу је пукла цев. Имам мајстора који ми годинама одржава водоводне инсталације, те је јуче дошао и поправио квар. Жали ми се, једва је нашао потребан материјал. Трговине таквом робом се такође затварају или раде скраћено, а и не набављају нове количине робе. Жали ми се и да није наплатио своје потраживање према једној јавној институцији где је обавио радове. Рекли су му: „Плаћање по окончању ванредног стања.“. Немојмо се заваравати, тако нећемо дуго издржати.

  ЉК

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com