Gradovi

SNP traži zakon o novoj vladi, izbore i referendum

PODGORICA – Opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) predložila je formiranje nove vlade sa samo jednim potpredsednikom, i to iz redova partija koje nisu dale poverenje kabinetu Mila Đukanovića.

To se, kako su preneli podgorički mediji, navodi u Polaznim osnovama za prevazilaženje duboke socio-ekonomske, institucionalne i političke krize u kojoj se nalazi Crna Gora.

Nakon što je kabinetu premijera Đukanovića prošle sedmice izglasano poverenje zahvaljujući podršci opozicione Pozitivne Crne Gore, ali ne i njihovih višegodišnjih koalicionih partnera Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, Đukanović pozvao opozicione stranke da uđu u izvršnu vlast.

Od opozicionih stranaka je zatražio predloge, a u očekivanju da stranke predlože na koji način vide rešenje, đukanović je juče u svom predlogu poručio da pritom ništa od strategijskih spoljnopolitičkih obaveza vlade ne može biti dovedeno u pitanje, jer bi to ugrozilo državne interese Crne Gore, a samim tim i građana.

Govoreći o izborima, Đukanović je rekao da vreme izbora i funkcionisanja ove vlade zavise od političkog dogovora o terminu održavanja izbora.

„Najkasniji rok za njen izbor je 90 dana uoči izbora. Naravno, moguće je da se vlada izabere i ranije, odmah nakon postizanja političke saglasnosti. Za DPS su prihvatljiva oba termina izbora o kojima do sada govorimo: i kraj juna, kraj septembra ili početak oktobra“, navodi Đukanovic i izrazio spremnost za natavak dijalog o svim pitanjima vezanim za drug aspekte od kojih, kako kaže, zavisi regularnost izbornog procesa.

Inače, u dokumentu ponuđenom opoziciji, premijer Đukanović predlaže niz kadrovskih, ali i sistemskih ustupaka opoziciji, kao i mogućnost izbora položaja, bilo na ministarskom ili na nivou pomoćnika u Vladi Crne Gore.

„Ukoliko opozicija ne želi da prihvati takav opseg odgovornosti, ili nema adekvatne kandidate za ministarska mesta u ovom trenutku, tačnije ako želi da se fokusira samo na kontrolu upotrebe državnih resursa u periodu do izbora, postoji i druga mogućnost: da kandidati opozicije dobiju poziciju pomoćnika ministara sa dodatnim ovlašćenjima. To bi podrazumevalo da bez potpisa tog pomoćnika ne može biti odobrena upotreba državnih resursa koji su u kontroli ministarstva u kojem radi, a koji bi mogli značiti zloupotrebu i narušavanje regularnosti izbornog procesa“, navodi Đukanović.

U SNP-u, međutim, smatraju da nova vlada treba da ima samo jednog potpredsednika koji će biti izabran na predlog političkih subjekata koji nisu glasali za poverenje vladi.

SNP traži istovremeno održavanje parlamentarnih izbora i državnog referenduma o NATO-u, prenose Dan i Vijesti.

Polazne osnove dostavljene su političkim subjektima koji nisu glasali za poverenje vladi, a potvrdili su učešće na parlamentarnom dijalogu zakazanom za danas.

„Neophodno je u Skupštini usvojiti pravni akt o formiranju nove vlade Crne Gore. Shodno tome, smatramo da ne treba potpisivati bilo kakav politički sporazum o „saradnji u vladi“, već usvojiti zakon o vladi“, navodi se u dokumentu SNP-a.

U novoj vladi, smatraju u SNP-u, opozicionim partijama treba da pripadnu Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo prosvete i Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh