Gradovi

SNS: DS i LSV nastavljaju sa politikom pritisaka

BEOGRAD – Srpska napredna stranka saopštila je danas da DS i LSV nastavljaju sa „politikom nasilja i pritisaka“ u Opštini Bela Crkva kroz delovanje grupe odbornika koji su silom zauzeli deo prostorija opštine.

Kako se navodi, ubedljiva većina odbornika u Beloj Crkvi je iskazala svoju volju i svako drugo ponašanje osim slobodno izražene volje izabranih narodnih predstavnika, smatraju, predstavlja političku manipulaciju i grubu zloupotrebu.

DS i LSV moraju u što kraćem roku da počnu da sprovode zakon i norme uobičajenog ponašanja bez nasilja i manipulacija, što će omogućiti normalan rad demokratski izabranih organa Opštine Bela Crkva, zaključuje se u saopštenju.

Odbornici DS i LSV proveli su noć u zgradi Skupštine opštine Bela Crkva, odakle, kako su ranije saopštili, neće izaći sve dok nadležni organi ne utvrde i sankcionišu one koji su na odbornike bacili suzavac.

Iz DS su naveli i drugi zahtev koji treba da se ispuni da bi odbornici napustili zgradu SO Bela Crkva – da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obavi vanredni nadzor u toj opštini i utvrdi da li su, prilikom zakazivanja, sazivanja i održavanja sednice Skupštine opštine Bela Crkva prekršeni zakoni i procedure.

Iz LSV su takođe saopštili da su njihova dva odbornika i jedan član Opštinskog veća Bele Crkve, proveli noć u sali Skupštine opštine Bela Crkva.

U saopštenju se navodi da su njihovi odbornici čvrsto rešeni da Skupštinu opštine ne napuste dok ne dobiju odgovore ko ih je i sa kojim pravom, kao legitimno izabrane predstavnike građanki i građana, juče onemogućavao da uđu u zgradu skupštine i polivao suzavcem.

Najvljeno je da će uputiti zahtev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu za vanredni nadzor i reakciju tim povodom i da će tražiti da se iz Ministarstva izjasne da li je sednica opštinskog parlamenta održana po zakonu.

Pre vanredne sednice, na kojoj je promenjena skupštinska većina koju su činili DS, LSV i JS, došlo je do incidenta, a kako je juče na konferenciji za novinare rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, grupa građana sa stranačkim obeležjima demokrata i ligaša pokušala je da nasilno uđe u zgradu Skupštine opštine.

Iako se prvobitno u medijima pojavila informacija da je bačen suzavac, Stefanović je rekao da je jedna osoba, čiji identitet nije otkrio, prskala biber sprej i dodao da, osim pokušaja nasilnog ulaska nije bilo ozbiljnijih incidenata, da niko nije povređen, a da će tužilaštvo ispitati sve elemente i da će odgovarati svi koji su prekršili zakon, bez obzira na stranačku pripadnost.

Inače, za novog predsednika te opštine, umesto Stanka Petrovića iz DS, izabran je odbornik SNS Darko Bogosavljević, kojeg je podržalo 24 od ukupno 33 odbornika koliko ih ima u SO Bela Crkva.

Izbor Bogosavljevića podrzali su predstavnici SNS i JS, dok u glasanju u Kulturnom centru nisu učestvovali predstavnici DS i LSV koji su sa JS do sada činili vlast u toj opštini.

Foto Tanjug/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh