Gradovi

SNS i dalje dominantna, Vučić ima najveći rejting

BEOGRAD – Srpska napredna stranka je i dalje najdominantnija na političkoj sceni Srbije, a njen lider i premijer Aleksandar Vučić je najbolje kotirani političar, pokazalo je najnovije istraživanje Agencije Faktor plus.

Prema podacima tog istraživanja u parlament bi, osim naprednjaka, ušli još i SPS, DS, SRS, DS S-Dveri, SDS-LDP-LSV, rečeno je na konferenciji za novinare Faktor plusa.

SNS je ubedljvio na prvom mestu sa 49,5 odsto, sledi SPS sa 10,6 odsto, zatim DS sa 6,8 odsto, SRS sa šest odsto, DS S-Dveri 5,6 odsto, dok koalicija SDS-LDP-LSV ima 5,2 odsto podrške građana.

Istraživanje sprovedeno u periodu od 26. januara do 2. februara 2016. na uzorku od 1.150 ispitanika, pokazuje da bi, ako bi izbori bili održani u nedelju, na bilrališta izašlo 53 odsto upisanih u birački spisak, što se poklapa sa izlaznošću iz 2014.

Najveći rejting među politicarima imaju Aleksandar Vučić sa 57 odsto podrške, drugo mesto dele Zorana Mihajlović i Tomislav Nikolić sa 27 odsto, a visok rejting ima Ivica Dačić, 20 odsto.

I dalje je, međutim, visok broj onih koji ne znaju za koga će glasati.

“Nisam siguran da oni do izbora mogu nekim magičnim rečima ili trikovima da se opredele i glasaju za nekog. Očigledno je da nemaju poverenja ni u jednu stranku”, rekao je novinarima dirktor gencije Vladimir Pejić i dodao da je uz određenu kampanju moguće motivisati ljude.

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da neopredeljnim glasačima treba ponuditi jednu vrstu pozitivnog očekivanja, što, kako kaže, nije jednostavno i objašnjava da negativna kampanja samo učvršćuje već opredeljene birače u svojim stavovima, dok ih pozitivna motiviše.

Prema njegovim rečima, građani smatraju i da su glavni razlozi za udruživanje stranaka u predizborne koalicije, potreba da obezbede mesto u skupštini, stvaranje pozitivnog medijskog utiska, ali I slični politički stavovi.

Ipak, ima i onih koji ne bi podržali “svoju” stranku zbog koalicionih partnera.

Preview

DEJAN VUK STANKOVIC

Slide

PREDRAG LACMANOVIC

Slide

PEJIC I STANKOVIC

Slide

LACMANOVIC PEJIC I STANKOVIC

Slide

VLADIMIR PEJIC

DEJAN VUK STANKOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh