• Južna Srbija

  SNS IZGUBIO IZBORE U BELOJ PALANCI, KOMPLETNI REZULTATI GLASANJA PO KOJIMA JE POBEDIO SDS PONIŠTENI!

  Palanka

   

  Opštinska izborna komisija (OIK) je poništila rezultate glasanja sa svih biračkih mesta na izborima za Skupštinu Opštine Bela Palanka.

  Na poništenim lokalnim izborima najviše glasova 3437 dobila je Socijaldemokratska stranka  što joj je obezbedilo 14 mandata.

  SNS je dobila 1797 glasova i 7 mandata, SPS – 1265 glasova čime je dobila  5 odbornika.

  U lokalnoj skupštini po tim rezultatima trebalo je da se nadje Jedinstvena Srbija sa 2 odbornika i Grupa građana sa jednim mandatom.

  U saopštenju dostavljenom medijima predstavnici SDS-a tvrde  da su većinu u Opštinskoj izbornoj komisiji činili predstavnici poraženih stranaka i da su namerno izvršili opstrukciji rezultata izbora.

  U nameri da se još više stvori atmosfera neregularnosti izbora, na rešenje Opštinske izborne komisije uložen je veliki broj prigovora.

  Kako bi zaštitili volju građana izraženu na izborima, na rešenja Opštinske izborne komisije predstavnici SDS-a uložili su Upravnom sudu – 25 žalbi.

  Upravni sud je odbacio sve žalbe Socijaldemokratske stranke uz obrazloženje da je žalbe podnelo neovlašćeno lice, što po njima, nije tačno, jer je po Odredbi člana 51. Zakona o lokalnim izborima propisano da svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata imaju pravo na zaštitu izbornog prava.

  U ovom slučaju predlagač kandidata i ovlašćeno lice SDS-a za lokalne izbore je Goran Miljković koji je i podnosilac žalbe.

  Sve ove činjenice po mišljenju SDS-a govore u prilog kršenja izborne volje gradjana.

  SDS smatra da je nemoguće da su prema odluci RIK-a birački odbori u Beloj Palanci radili regularno za parlamentarne izbore na kojima je SNS pobedila, a ne i za lokalne na kojima je najviše glasova osvojila SDS.

  Socijal-demokrate tvrde da SNS želi apsolutnu većinu na svim nivoima ne birajući sredstva ni načine da osvoji vlast.

  Opština Bela Palanka je jedina opština u Srbiji u kojoj je SDS pobedila i po njima naprednjacima to ne odgovara i žele to da spreče po svaku cenu.

  Na kraju saopštenja koje je potpisao predsednik SDS-a u Beloj Palanci Goran Miljković navodi se da će Socijaledmokratska stranka braniti izbornu volju građana.

  Izbori su poništeni presudom Upravnog suda koji je odbio žalbe Socijaldemokratske stranke i zapravo potvrdio ranije donetu odluku Opštinske izborne komisije.

  Ključni argument onih koji su tražili poništavanje izbora su različiti rezultati na republičkom i lokalnom nivou.

  Izuzev kod SPS-a gde je odnos glasova skoro ujednačen, kod drugih nije tako. SNS je osvojio 4.300 glasova za republički parlament, a 1.700 za lokalni, dok je vladajući SDS obrnuto, 1.600 za republički, a 3.400 za lokal. To govori da postoji nešto. Tražićemo da policija istraži, jer imamo određeni broj birača kojima je nuđen ili su primili novac – tvrdi Rade Mitrović iz SPS-a.

  Medjutim takvih primera različitih rezultata glasanja na raznim nivoima vlasti ima širom Srbije i nigde to nije bio razlog poništavanja lokalnih ili republičkih izbora.

  Još uvek se ne zna kada će građani opštine Bela Palanka ponovo biti u prilici da glasaju.

  NOVOSTIDANA.RS

   

   

   

  1 Komentar

  1 Komentar

  1. Rade

   3. маја 2016. at 13:31

   Šta je ovo sada, Vučiću …? Ne možete da podnesete poraz.Gde si sada da „komentarišeš“, …

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com