Gradovi

SNV: Opasan Juričev govor mržnje

ZAGREB – Srpsko narodno vijeće osudilo je danas izjave urednika emisije „Markov trg“ na Z1 televiziji Marka Juriča koji je u programu rekao građanima da se „klone četničkih vikara na Cvijetnom trgu“ ocenjujući takav istup kao opasan govor mržnje.

„Marko Jurič, urednik i voditelj emisije „Markov trg“ i kolumnista desno orijentiranog portala Direktno.hr, u javnosti je poznat kao osoba koja redovno promoviše netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj. Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz tjedna u tjedan neometano koristi sve radikalniji govor mržnje“, poručuju iz Srpskog nacionalnog vijeća, navodi se u saopštenju.

Oni upozoravaju i da takav govor u najgledanijim televizijskim terminima smatraju posebno opasnim, jer takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada i pretnjii usmerenih prema Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu, navodi SNV.

Oni podsećaju na emisije u kojima je Jurič koristio govor mržnje navodeći da je izneo poruku Zagrepčanima i svima koji se šetaju Cvjetnim trgom da „budu oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, četnički vikari“.

„Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s đecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu“, rekao je Jurć je još i predložio da bi možda bilo dobro se to mesto obeleži tablama na kojima bi pisalo:

„Pazi oštar četnik u blizini“.

SNV upozorava kako je gotovo isto poruku Jurić ponovio i u emisiji emitovanoj 19. januara.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh