• Novosti online

  СНВ представио билтен о порасту национализма у Хрватској

  ЗАГРЕБ – Српско национално веће представило је данас у Загребу билтен са подацима о значајном порасту случајева етнички мотовисаног насиља, претњи и говора мржње усмерених против српској мањини.

  Председник СНВ-а Милорад Пуповац је на представљању билтена рекао да су главни узроци таквим подацима пораст национализма, наступање историјског ревизионизма, те милитаризација јавног простора и свести.

  По подацима СНВ-а, прикупљеним у сарадњи с клубом заступника СДСС-а у Сабору, у 2014. години забележена су 82 случаја етнички мотивисаног насиља, претњи и говора мржње, док је лани било 189 таквих случајева. Сама бројка већа је и због, како се напомиње, промене методологије прикупљања података, па је већа пажња посвећена праћењу медија.

  „Разлог таквим подацима је све очитији национализам који се разбуктава од уласка Хрватске у ЕУ, супротно европском опредељењу Хрватске”,оценио је Пуповац који је за то оптужио ХДЗ и његово, како је рекао, напуштање демохришћанске оријентације.

  „Усмеравају се према изразито националистичком политичком деловању и политичком савезу с онима који не само да су националисти него заступају пронацистичке, у нашим околностима проусташке ставове”, казао је.

  Пуповац је објаснио да цени ХДЗ који је био демохришћански и који је јачао ту страначку компоненту као претпоставку политичке стабилности у Хрватској, без које нема демократије у Хрватској и не може је бити.

  „Као што је није било без демохришћанског ХСС-а између два рата, тако је не може бити ни данас. И то треба бити јасно и левима и деснима, а мени као социјалисти по орјентацији и Србину у Хрватској, то је одавно јасно. Али, нажалост, неким људима у новом водству ХДЗ-а то није јасно и они странку изводе изван сфере демохришћанства и дају простора онима који су довели до ситуација описаних у билтену”, наглашава Пуповац.

  У хрватском друштву нема толеранције према разликама и ослобађају се потенцијали мржње, а тиме и осећај да се сме слободно говорити језиком мржње и тога је све више, не само на маргинама него и у центру те у јавном простору, додао је.

  Један од разлога је и историјски ревизионизам који „оживљава реторику која под кринком обрачуна с антикомунизмом заправо обнавља поражене снаге и идеологије из Другог свјетског рата и настоји искривити, релативизирати и негирати историјске истине, служећи се ударцима по ономе што у Хрватској заправо не постоји, а то је било која врста идеје која би била повезана с величањем комунизма уопће, а камоли комунистичких режима”, каже Пуповац.

  Трећи разлог види у милитаризацији јавног простора и свијести грађана „било на основу историјских било на основу актуелних оцена што Хрватској треба”.

  „Милитаризација историјског хода Хрватске, милитаризација њеног политичко-националног идентитета. При чему они који то раде не разумеју да не раде ништа друкчије од онога што су радили најцрњи комунистички режими или најцрња раздобља југославенског режима на који се позивају да им је оправдање”, казао је Пуповац.

  Он је додао да овај билтен није само због Срба већ због, као је рекао, нашег грађанског осећаја одговорности према ономе што се догађа у друштву, а није се догађало до пре три године на такав начин, у толиким размерима.

  Пуповац је рекао и да Хрватска данас више не може рећи да је функционална правна држава, те да Хрватска никада не би била део „европске куће” да је садашња ситуација у друштву била у годинама које су претходиле уласку у ЕУ.

  Билтен „Говор мржње и насиље према Србима у 2015.” подељен је у пет целина и побројава елементе говора мржње или ширења етничке нетрпељивости у јавном простору, изјавама и поступцима јавних особа, вербалне пријетње и физичко насиље, оштећење и уништавање имовине, објеката и гробља те отпор употреби ћирилићног писма, а биће, како је најављено, представљен премијеру Тихомиру Орешковићу и у Европском парламенту.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com