Gradovi

SNV predstavio bilten o porastu nacionalizma

ZAGREB – Srpsko nacionalno veće predstavilo je danas u Zagrebu bilten sa podacima o značajnom porastu slučajeva etnički motovisanog nasilja, pretnji i govora mržnje usmerenih protiv srpskoj manjini.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je na predstavljanju biltena rekao da su glavni uzroci takvim podacima porast nacionalizma, nastupanje istorijskog revizionizma, te militarizacija javnog prostora i svesti.

Po podacima SNV-a, prikupljenim u saradnji s klubom zastupnika SDŠ-a u Saboru, u 2014. godini zabeležena su 82 slučaja etnički motovisanog nasilja, pretnji i govora mržnje, dok je lani bilo 189 takvih slučajeva. Sama brojka veća je i zbog, kako se napominje, promene metodologije prikupljanja podataka, pa je veća pažnja posvećena praćenju medija.

„Razlog takvim podacima je sve očitiji nacionalizam koji se razbuktava od ulaska Hrvatske u EU, suprotno evropskom opređeljenju Hrvatske“,ocenio je Pupovac koji je za to optužio HDZ i njegovo, kako je rekao, napuštanje demohrišćanske orijentacije.

„Usmeravaju se prema izrazito nacionalističkom političkom delovanju i političkom savezu s onima koji ne samo da su nacionalisti nego zastupaju pronacističke, u našim okolnostima proustaške stavove“, kazao je.

Pupovac je objasnio da ceni HDZ koji je bio demohrišćanski i koji je jačao tu stranačku komponentu kao pretpostavku političke stabilnosti u Hrvatskoj, bez koje nema demokracije u Hrvatskoj i ne može je biti.

„Kao što je nije bilo bez demohrišćanskog HŠ-a između dva rata, tako je ne može biti ni danas. I to treba biti jasno i levima i desnima, a meni kao socijalistu po orentaciji i Srbinu u Hrvatskoj, to je odavno jasno. Ali, nažalost, nekim ljudima u novom vodstvu HDZ-a to nije jasno i oni stranku izvode izvan sfere demohrišćanstva i daju prostora onima koji su doveli do situacija opisanih u biltenu“, naglašava Pupovac.

U hrvatskom društvu nema tolerancije prema razlikama i oslobađaju se potencijali mržnje, a time i osećaj da se sme slobodno govoriti jezikom mržnje i toga je sve više, ne samo na marginama nego i u centru te u javnom prostoru, dodao je.

Jedan od razloga je i istorijski revizionizam koji „oživljava retoriku koja pod krinkom obračuna s antikomunizmom zapravo obnavlja poražene snage i ideologije iz Drugog svjetskog rata i nastoji iskriviti, relativizirati i negirati istorijske istine, služeći se udarcima po onome što u Hrvatskoj zapravo ne postoji, a to je bilo koja vrsta ideje koja bi bila povezana s veličanjem komunizma uopšte, a kamoli komunističkih režima“, kaže Pupovac.

Treći razlog vidi u militarizaciji javnog prostora i svijesti građana „bilo na osnovu istorijskih bilo na osnovu aktuelnih ocena što Hrvatskoj treba“.

„Militarizacija istorijskog hoda Hrvatske, militarizacija njenog političko-nacionalnog identiteta. Pri čemu oni koji to rade ne razumeju da ne rade ništa drukčije od onoga što su radili najcrnji komunistički režimi ili najcrnja razdoblja jugoslavenskog režima na koji se pozivaju da im je opravdanje“, kazao je Pupovac.

On je dodao da ovaj bilten nije samo zbog Srba već zbog, kao je rekao, našeg građanskog osećaja odgovornosti prema onome što se događa u društvu, a nije se događalo do pre tri godine na takav način, u tolikim razmerima.

Pupovac je rekao i da Hrvatska danas više ne može reći da je funkcionalna pravna država, te da Hrvatska nikada ne bi bila deo „evropske kuće“ da je sadašnja situacija u društvu bila u godinama koje su prethodile ulasku u EU.

Bilten „Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.“ podeljen je u pet celina i pobrojava elemente govora mržnje ili širenja etničke netrpeljivosti u javnom prostoru, izjavama i postupcima javnih osoba, verbalne prijetnje i fizičko nasilje, oštećenje i uništavanje imovine, objekata i groblja te otpor upotrebi ćirilićnog pisma.

Kako je najavljeno, bilten će biti predstavljen premijeru Tihomiru Oreškoviću te u Evropskom parlamentu

Brkić poručio Pupovcu da ide na bezbednije mesto

Kandidat za ministra branitelja Miljan Brkić izjavio je danas da u Hrvatskoj niko nije ugrožen, pa ni predsednik SNV-a Milorad Pupovac, koji, ako mislii drugačije, može da ode tamo gde će biti bezbedniji.

Brkić je na pitanje da komentariše, kako se navodi, optužbe saborskog zastupnika SDŠ-a Pupovca da je HDZ odgovoran za porast govora mržnje i nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, odgovorio da on nikoga ne mrzi, već da naprotiv ima puno prijetelja Srba koji vole svoju domovinu Hrvatsku.

„Nikoga ne mrzim i nije mi jasno otkud mu taj termin mržnja“, kazao je. Ističe da građani slobodno šetaju zemljom i nikome se ne preti.

„Hrvatsku javnost i građane ne treba kontaminirati paranojom straha jer niko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa ni Pupovac. Ako je, neka ode tamo gde neće biti ugrožen“, rekao je Brkić, preneo je zagrebački Jutarnji list.

Reagujući na Brkićevu izjavu, Pupovac je je konstatovao da reči kandidata za člana hrvatske vlade upravo su onakve kakve smo do sada dokumentarisali u Biltenu SNV-a.

„Gospodin Brkić, nezavisno od toga gde će biti, u vladi ili negde drugde, naći će se dogodine sasvim izvesno u Biltenu SNV-a“, naveoj e Pupovac u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

A što se sigurnijeg mesta, koje mu nudi Brkić, tiče, Pupovac je poručio:

„Niti sam ga tražio niti ću ga tražiti, ni zbog sebe ni zbog onih koje zastupam. Ovo je i moja zemlja, kao i zemlja onih koje predstavljam. U njoj smo se borili i borićemo se protiv ovakvog govora, kakvu god on silu predstavljao“.

Foto Tanjug/ T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh