Novosti online

Социјалисти на одбору гласали против укидања националних пензија

Одбор за културу и информисање Скупштине Србије одбацио је измене Закона о култури у начелу, којима се, између осталог, предвиђа укидање такозваних националних пензија и другачије регулише статус институција од националног интереса. За овакву одлуку гласала су три опозиционара из ДС-а и СДС-а и двојица социјалиста, Срђан Драгојевић и Ненад Милосављевић, па су напредњаци остали у мањини. Ипак, Милосављевић је новинарима рекао да је на његово гласање утицала атмосфера на седници, те да он закон подржава, најављујући „безрезервну подршку социјалиста на пленарној седници”.

Образлажући предложена решења, Предраг Благојевић из Министарства културе и информисања рекао је да се министарство одлучило на укидање признања за врхунски допринос култури (националне пензије), јер се у пракси показало да та идеја није испунила очекивања, већ су и сама идеја и учесници девастирани.

У дебати је Весна Марјановић (ДС), председница одбора, рекла да су предложена решења погрешна и супротна интересима културе, да у њима постоји велики број неписмених и конфузних одредби и да ће неке проблеме погоршати.

Редитељ Срђан Драгојевић (СДПС) рекао је да је Министарство културе овим предлогом показало „жалостан степен неосетљивости за струку”. Он је додао: „Тај степен, коме се прибегава скоро годину дана, могао би се назвати и нешто другачије, али за такве изразе овде није место. Ипак, треба да разговарамо даље о овоме, била би штета за културу да се укину национална признања.”

Марјановићева је после седнице одбора новинарима рекла да позива Ивана Тасовца, министра културе и информисања, да поднесе оставку и да повуче закон из процедуре. Она је истакла да није очекивала овакав исход гласања на седници одбора, али да не може да каже да је изненађена. Марјановићева је истакла: „Резултат гласања је неуобичајен, не дешава се често у скупштини и говори да предлог закона у форми у којој смо га добили нема поверење чак ни парламентарне већине. То је довољан разлог да Тасовац, поред многих досадашњих пропуста, поднесе оставку, јер није у могућности да обезбеди подршку парламентарне већине.”

Напредњаци, који су, такав је утисак, били затечени оваквим исходом гласања, нису хтели да дају изјаве новинарима. Није то хтео ни Срђан Драгојевић, који је, како је новинарима рекао Ненад Милосављевић, познатији у јавности као фронтмен групе „Галија”, имао неке обавезе.

Своје гласање на седници одбора Милосављевић је овако објаснио: „Немам дилему да тај закон мора бити подржан. И подржавам став своје посланичке групе, као и владу и не мислим да Иван Тасовац треба да поднесе оставку. Ја сам приликом гласања био понет атмосфером. И други чланови одбора су исказали неке дилеме, а чули смо и од представника Министарства за културу да се предвиђају нека друга решења, која ми нису била позната. Ја сам гласао против решења о укидању националних пензија.”

Новинарима се обратио и Неђо Јовановић (СПС), који је рекао да социјалисти имају доследан став и да ће подржати закон на пленарној седници, будући да га је поднела влада и да социјалисти подржавају све владине предлоге, укључујући и овај.

Тасовац: О закону се одлучује у пленуму

Министар Иван Тасовац није присуствовао седници Одбора за културу, али је дошао јуче касно поподне да би на пленарној седници Скупштине Србије представио предложена решења. Тасовац је, на позив Весне Марјановић (ДС) да повуче закон, будући да га је одбор одбацио, одговорио да се о закону одлучује на пленарној седници, а не на седници одбора. Он је додао и да ће дати све од себе да објасни да су предложена решења добра и да убеди „свих 250 посланика да подрже измене овог закона”.

Образлажући предложена решења, Тасовац је рекао: „Признање за врхунски допринос у култури је од самог увођења изазвало контроверзе, а предложеним изменама Закона о култури предвиђено је њихово укидање, јер би даља примена доносила додатну конфузију у пољу културе.” Он је додао да, што се тиче статуса установа културе од јавног значаја, искрено верује да су решења добра. Тасовац је казао да ће од „предложених измена систем културе дугорочно имати вишеструке користи”, а међу кључне новине сврстао је утврђивање начела културног развоја и успостављање јасних приоритета, прецизније регулисање општег интереса у култури и дефинисање појмова културне делатности. Тасовац је рекао и да је закон прошао широку јавну расправу и да Европска комисија, којој је предлог послат на давање мишљења, није имала ниједну примедбу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh