Gradovi

Šoder: U Srbiji između 1.500 i 2.000 izbeglica

Šoder: U Srbiji između 1.500 i 2.000 izbeglica

BEOGRAD – Šef Predstavništva UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je danas da je u Srbiji od ponoći, kad je zatovrena balkanska ruta, ostalo između 1.500 i 2.000 izbeglica.

„Broj izbeglica u Srbiji iz Sirije, Iraka, Avganistana je ograničen, ne govorimo o hiljadama ljudi“, rekao je Šoder Tanjugu.

On je naveo da su izbeglicama koje su ostale u Srbiji u ovom trenutku najpotrebnije informacije o tome koji su legalni načini da reše svoj status, kao i pristup pravnoj zašiti.

Kako je naveo, jedna od varijanti je da dobiju izbeglički status u Srbiji, zatim da se, ukoliko je to moguće, odluče na dobrovoljni povratak u zemlju iz koje su izbegli ili da im se omogući program spajanja porodica koje su se razdvojile na putu.

Šoder je istakao da je to dug proces i poduvkao da će UNHCR pomoći Srbji da nastavi da tretira izbeglice na human način i u skladu sa nacionalnim zakonima i međunarodnim obavezama.

„UNHCR pomaže Srbiji da uradi procenu od slučaja do slučaja“, rekao je Šoder.

Šoder je rekao da će, nakon zatvaranja balkanske rute, sve više izbeglica tražiti druge – iregularne rute, pomoć krijumčara i drugih kriminalaca.

„Takođe, imamo mnogo porodica čiji članovi su razdvojeni tokom puta, koji su sada u različitim državama i koje moraju biti ponovo zajedno“, rekao je Šoder.

On je naglasio da su mnoge izbeglice nesigurne jer ne znaju šta će im se destiti, budući da je njihov cilj da dođu do Nemačke ili drugih destinacija, gde ih možda čekaju prijatelji ili porodica, dalje nego što je bio.

Upitan da li očekuje eskalaciju nezadovoljstva među izbeglicama, Šoder je rekao da je najbolji način da se to spreči da im se pruže sve informacije, da se identifikuju oni koji imaju specifične potrebe, da se pomogne onima kojima je potrebna medicinska pomoć.

„U ovoj situaciji i izbeglice i nadležni i humantirani radnici koji im pomažu moraju da se reorganizuju i moramo da radimo na tome da se smanji tenzija“, rekao je Šoder.

Upitan da prokomentariše ishod samita EU-Turska, Šoder je podsetio da UNHCR ne učestvuje u tim pregovorima, te da još nema finalnih rezultata, već će detalji biti razrađeni u narednih deset dana.

UNHCR smatra da je potreban individualan pristup, podvukao je Šoder i dodao da se ne može, na primer, vratiti cela grupa izbeglica u zemlju porekla, a da se ne uzmaju u obzir individulne potrebe pojedinaca.

„To nije u skladu sa međunarodnim pravom“, rekao je Šoder i dodao da moraju da postoje jasni mehanizmi zašite, kako bi se donosile odluke koje su u skladu sa evropskim pravom i vrednostima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh