Gradovi

Šojble: Bregzit bi bio loš i za globalnu privredu

LONDON – Ukoliko bi građani Britanije na referendumu odlučili da napuste Evropsku uniju, to bi bilo loše za britansku, evropsku, kao i druge svetske privrede, izjavio je danas nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Izlazak Britanije iz EU posle referenduma zakazanog za 23. juna bi značio da Unija ostaje bez svoje druge po veličini privrede i najbogatijeg finansijskog centra, ali je premijer Britanije Dejvid Kameron izjavio da je za njegovu zemlju bolje da ostane u tom bloku, preneo je Rojters.

„Usledile bi godine izuzetno teških pregovora, koji bi bili teški i za EU. A posle bi godinama imali neizvesnosti koje bi bile otrov za privrede Velike Britanije, evropskog kontinenta, kao i za čitavu svetsku privredu“, istakao je Šojble u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si.

On je izjavio da bi bila katastrofa kad bi Britanija napustila EU, ali, iako bi Unija bila slabija bez Britanije, ona „ne bi zbog toga počinila samoubistvo“.

Šojble je dodao da, iako bi Britanija nakon napuštanja EU i dalje mogla da trguje sa tim blokom, ona ne bi imala prednost pristupa jedinstvenom evropskom tržištu a da istovremeno ne prihvaća slobodu kretanja za državljane EU i ne doprinosi budžetu bloka.

Nemački ministar finansija je odbacio ideju da bi Britanija mogla da sledi primer zemalja poput Norveške, koja prihvata slobodu kretanja, uplaćuje svoj doprinos budžetu EU i primenjuje pravila i propise jedinstvenog tržišta, ali nema pravo glasa o tim propisima.

„Zaista ne vidim zašto bi Britanija želela da ostane unutar jedinstvenog tržišta ako ne može da odlučuje o njemu. To nema smisla“, istakao je Šojble.

Ankete u poslednje vreme pokazuju da ostanak Britanije u EU podržava 40 odsto Britanaca, prema 37 odsto onih koji se zalažu za napuštanje bloka.

Na pitanje novinara o eventualnom budućem članstvu Turske u EU, Šojble je rekao da nemačka vlada ima ozbiljne sumnje povodom toga da li Turska treba da postane punopravna članica Unije.

„Proći će još dosta vremena pre nego što okončamo pregovore sa Turskom. To je pitanje o kojem će se raspravljati narednih godina, a ne pitanje za danas“, istakao je Šojble.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh