Gradovi

Šojble: Porez na benzin za lakše rešavanje migrantske krize

BERLIN- Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izneo je danas ideju o uvođenju evropskog poreza na benzin kako bi se pomoglo u finansiranju napora koje Evropa ulaže u rešavanje migrantske krize.

„Ako u nacionalnim budžetima i evropskom budžetu nema dovoljno sredstava, hajde da se dogovorimo, na primer, da za svaki litar benzina povećamo porez do izvesnog nivoa“, rekao je on nemačkom dnevniku „Zidojče cajtung“, a prenosi AP.

Ukoliko nisu sve države članice EU spremne da prihvate tu ideju, kaže Šojble, u delo bi mogla da je sprovede „koalicija voljnih“.

Zapitavši zašto takva mera ne bi bila dogovorena na evropskom nivou ako je zadatak toliko hitan, Šojble je poručio da se spoljne granice Šengen zone moraju odmah obezbediti.

„Rešavanje tih problema ne sme da trpi zbog ograničenih sredstava“, naglasio je nemački ministar.

Šojble je istaknuti član konzervativne partije kancelarke Angele Merkel, navodi američka agencija.

Potpredsednica te stranke Juliha Kloekner izrazila je, međutim, snažno protivljenje bilo kakvom povećanju poreza i odbacila njegov predlog, ukazavši na to da je porez na prihode u Nemačkoj pomogao vladi da ostvari budžetski višak prošle godine.

Američka agencija podseća da su Nemačka i Švedska primile veliki broj izbeglica, dok mnoge druge zemlje odbijaju da podele teret izbegličke krize na čijem se udaru Evropa našla.

Foto Tanjug/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh