Gradovi

Šojble protiv otpisa duga Grčkoj

BERLIN – Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da je protiv otpisa duga Grčkoj, samo dan pošto su se ministri finansija evrozone saglasili da će razmotriti tu opciju u predstojećim pregovorima o grčkom paketu pomoći.

„Iskreno nemam dobru vest koji ću predočiti nemačkim zakonodavcima ili nemačkoj javnosti prema kojoj imam budžetsku odgovornost“, izjavio je Šojble, koji je, kako navodi Frans pres, jedan od najuticajnijih ministara finansija u evrozoni.

Šojble je, u obraćanju novinarima posle razgovora sa evropskim kolegama, rekao da će se u bilo kakvim pregovorima o otpisu grčkog duga raditi „o prestižu, a ne o suštini“.

On je, ipak, priznao da je debata sada otvorena, ali da Nemačka, kao najveća evropska ekonomija, ima dobre argumente protiv labavljenja tereta grčkog duga, koji je već dva puta smanjivan od početka dužničke krize u toj zemlji.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u julu prošle godine obezbedio treći paket pomoći Atini, u vrednosti od 86 milijardi evra, u zamenu za sprovođenje dubokih reformi.

Otpis duga Grčkoj je, takođe, jedan od ključnih zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, koji veruje da nijedan ekonomski program ne može biti kredibilan bez toga.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh