• Novosti online

  Šojgu: Amerika uništila svetski poredak u BiH i na Kosovu

  MOSKVA – Sjedinjene Američke Države su zajedno sa svojim zapadnim partnerima redovno uništavale temelje svetskog poretka, počevši od Bosne i Kosova do Iraka i Libije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, odgovarajući na optužbe šefa Pentagona Eštona Kartera da Rusija potkopava osnove svetskog poretka.

  „Rusija je od vremena operacije SAD-NATO za razbijanje Jugoslavije svaki put upozoravala do čega će na kraju dovesti ovakve akcije“, navodi Šojgu, prenosi Sputnjik.

  On je naglasio da svaki put, „praveći iste greške u Iraku, Avganistanu, Libiji i drugim zemljama, američke kolege nikad ne izvlače bilo kakve zaključke“.

  Po mišljenju šefa Ministarstva odbrane, vreme je da SAD menjaju strategiju kako se ne bi „opravdavale za svoje procene, svaljujući sve na Rusiju, Kinu i druge zemlje koje imaju nezavisan pogled na svari“.

  Šojgu je dodao da „ne treba mešati svetski poredak sa Amerikancima“, jer je zaštita svetskog poretka prirodna obaveza čitave međunarodne zajednice, a ne samo Pentagona. Rusija se uvek zalagala za očuvanje pravednog i višepolarnog sveta u interesima svih država.

  „Što pre naše američke kolege shvate to i počnu da se menjaju, pre će se rešiti nakupljene nesuglasice. Pritom, nije reč samo o Siriji“, zaključio je šef ruskog Ministarstva odbrane.

  Karter u govoru na Oksfordskom univerzitetu izjavio da Rusija želi da potkopa osnove svetskog poretka. On je dodao da SAD ne traže neprijatelja u Rusiji, ali da će štititi „saveznike, osnove svetskog poretka i svetlu budućnost koju nam on obezbeđuje“.

  Foto Tanjug/ S. Radovanović, arhiva

  NOVOSTIDANA.RS

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com