• Gradovi

  Šojgu: IS kontroliše 70 odsto teritorije Sirije

  MOSKVA – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da džihadisti Islamske države sada kontrolišu 70 odsto teritorije Sirije, procenivši njihov broj na 60.000.

  On je, takođe, upozorio na opasnost njihovog širenja prema centralnoj Aziji i Kavkazu.

  Kako prenosi AP, Šojgu je dodao da su ruski avioni do sada izveli ukupno 4.000 udara na IS u Siriji od početka akcije u toj zemlji.

  On je naveo da je uništeno 8.000 „terorističkih“ ciljeva u Siriji od 30. septembra.

  „Oružane snage Rusije prevezle su 214 hiljada tona različite vrste tereta, potrebnog za izvođenje operacija Vojno-kosmičkih snaga u Siriji. Obnovljena je fabrika za remont tenkova u Homsu“, rekao je on.

  Rusija, SAD i UN za formiranje spiska sirijske opozicije

  Predstavnici Rusije, SAD i Ujedinjenih nacija koji su razgovarali o Siriji saopštili su da je neophodno formirati spisak sirijske opozicije radi dijaloga s vlastima, kao i spisak terorističkih organizacija, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov.

  Prema njegovim recima, konačna odluka o održavanju sastanka o Siriji 18. decembra u Njujorku na nivou šefova diplomatije još nije usvojena, prenosi Sputnjik.

  „Predstavnici Rusije, SAD i UN su razgovarali u okviru nastavka bečkog procesa i razmatrali pitanja koja se tiču budućnosti rešavanja sirijske krize. Akcenat je bio na neophodnosti rešavanja glavnih problema u ovom trenutku – formiranja spiska opozicije, koji je maksimalno reprezentativan za ucešće u dijalogu sa (sirijskom) vladom, kao i spiska teroristickih organizacija za koje necće važiti režim prekida vatre“, rekao je novinarima zamenik ministra.

  Gatilov je saopštio da nakon pregovora predstavnika Rusije, SAD i UN u Ženevi postoji perspektiva nastavka susreta u takvom formatu.

  „Dogovoreno je da se nastavi razmena mišljenja o pitanjima unapredivanja međusirijskih pregovora. Postoji perspektiva da se nastave pregovori u ovom formatu“, rekao je Gatilov, javio je Sputnjik.

  Rased News Network via AP, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com