• Novosti online

  Šojgu: Rusija počela uspostavljanje trajnog vojnog prisustva u Siriji

  Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je Rusija započela uspostavljanje trajnog vojnog prisustva u Siriji, pošto je gornji dom ruskog parlamenta danas ratifikovao sporazum dve zemlje o proširenju pomorske baze u sirijskoj luci Tartus.

  Sporazum Rusije i Sirije biće na snazi 49 godina, uz mogućnost produženja. On predvidja da se u mediteranskoj luci Tartus istovremeno može nalaziti 11 ruskih ratnih brodova, uključujući i brodove na nuklearni pogon, navode RIA novosti.

  Savet Federacije danas je ratifikovao sporazum potpisan u januaru, dok je donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, to učinila prošle nedelje. Da bi sporazum stupio na snagu, treba da ga potpiše predsednik Rusije Vladimir Putin.

  Odluka o proširenju jedine ruske pomorske baze na Mediteranu usledila je pošto je vrhovni komandant ruske vojske Putin naložio povlačenje dela ruskih trupa iz Sirije.

  Rusija je 2015. godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji koja je dovela do preokreta u gradjanskom ratu u toj zemlji, u korist predsednika Bašara Asada, dugogodišnjeg saveznika Moskve.

  Beta

  foto Shutterstock

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com