• Zabava

  Solarni avion uspešno okončao put oko sveta

  ABU DABI – Avion na solarni pogon „Solar impals 2“ završio je danas svoj istorijski put oko sveta sletevši u Abu Dabi, čime je postao prvi avion koji je obleteo planetu bez ijedne kapi goriva.

  Ta letelica, koja je započela let oko sveta 9. marta prošle godine iz Abu Dabija, sletela je rano jutros u isti grad, gde je dočekana uz aplauze i uzvike odobravanja, prenela je agencija AFP.

  Švajcarski istraživač i direktor projekta „Solar impals“ Bertran Pikar je upravljao solarnim avionom na poslednjoj etapi leta, koja je trajala 48 sati i tokom koje je letelica poletela iz Kaira, preletela Crveno more, veliku saudijsku pustinju i Persijski zaliv.

  Avion je tokom svog leta oko sveta prešao impresivnih 43.000 kilometara i preleteo četiri kontinenta, dva okeana i tri mora.

  Let je trajao efektivno 23 dana, tokom kojih nije potrošena ni kap goriva, budući da avion leti na solarni pogon.

  „Budućnost je čista, budućnost ste vi, budućnost je već nastupila, a hajde da je odvedemo još dalje“, izjavio je Pikar po sletanju.

  „Želeo bih da istaknem da je ‘Solar impals’ više od postignuća u istoriji avijacije, taj projekat je postignuće u istoriji energije. Nikad ne treba da prihvatimo da svet bude zagađen samo zato što su ljudi preplašeni da razmišljaju na različiti način“, rekao je on.

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun je nekoliko sati pre sletanja aviona pohvalio taj projekat rečima: „Moje najdublje poštovanje i divljenje vašoj hrabrosti. Ovo je istorijski dan, ne samo za vas nego i za čovečanstvo.“

  „Solar impals 2“ leti bez kapi goriva, a njegova četiri motora rade isključivo na pogon sunčeve energije koju skuplja više od 17.000 solarnih ćelija na krilima aviona. Solarna energija se prikuplja tokom dana i pohranjuje u baterije, kako bi pomoću električne energije avion leteo noću.

  Raspon krila solarnog aviona je veći od raspona krila „boinga 747“, letelica je teška kao porodični automobil, a tokom letenja dostiže brzinu između 55 i 100 kilometara na sat.

  Peter Klaunzer/Keystone via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com