Gradovi

Somalija: Bomba bila skrivena u laptopu?

MOGADIŠ – Zvaničnici obaveštajne agencije Somalije, koji istražuju eksploziju u putničkom avionu prevoznika „Dalo erlajns“, objavili su danas snimak na kom se vidi da je jednom od putnika dat laptom u kom je navodno bila skrivena bomba.

Nacionalna obaveštajna i bezbednosna agencija (NISA) navela je da snimak kamere za nadzor otkriva da su dvojica muškaraca dala laptop osumnjičenom bombašu.

„Istraga i dalje traje, a oko 15 ljudi je dosad uhapšeno. Rezultati preliminarne istrage pokazuju da je bomba bila u laptopu koji je uneo jedan od putnika“, izjavio je agenciji AFP neimenovani bezbednosni zvaničnik.

Prema tom izvoru, veruje se da je „napadom koordinisala mreža individua, od kojih su mnogi uhapšeni“.

Somalijski ministar saobraćaja i avijacije, Ali Ahmed Džamak, juče je potvrdio da je eksplozija bombe bila razlog što je avion u utorak morao da prinudno sleti u Mogadiš.

Prema njegovim rečima, potvrđeno je da je došlo do eksplozije bombe u avionu i da je postojala namera da svi u avioni budu ubijeni, preneo je Rojters.

Avion je uspešno prizemljio srpski pilot Vladimir Vodopivec (64).

Vodopivec je za AP rekao da nikada nije ni sumnjao da je to izazvalo nešto drugo osim bombe, napomenuvši da je bezbednost na aerodromu u somalijskoj prestonici bila ravna nuli.

On je za agenciju AP rekao da za čitav incident krivi odsustvo bezbednosti na somalijskom aerodromu gde je stanje, kako je naveo, „haotično“.

Somalijski zvaničnici su saopštili da je jedan muškarac poginuo u eksploziji u avionu, koji je zbog tog incidenta morao da se vrati za somalijsku prestonicu Mogadiš i prinudno da sleti.

AP Photo, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh