Gradovi

Soroš: Putinov pravi cilj – dezintegracija EU

MOSKVA – Američki i evropski lideri prave „strašnu grešku“ uzimajući ruskog predsednika Vladimira Putina za svog saveznika u borbi protiv Islamske države, izjavio je američki milijarder DŽordž Soroš.

Putinov pravi cilj jeste dezintegracija Evropske unije, smatra Soroš, a prenosi Raša tudej.

U tekstu za „Project-syndicate.org“, Soroš ukazuje da je „najbolji način (da se izvrši dezintegracija evropskog bloka) plavljenje EU sirijskim izbeglicama“.

„Nema razloga da se veruje da je (Putin) intervenisao u Siriji kako bi pogoršao evropsku izbegličku krizu. Ali onog trenutka kada je Putin video priliku da ubrza dezintegraciju EU, on ju je zgrabio. Svoje postupke zamaskirao je pričom o saradnji protiv zajedničkog neprijatelja – ISIS (IS)“, istakao je Soroš.

Prema njegovim rečima, „teško je razumeti“ zašto i Evropa i Vašington „uzimaju Putina za reč“, umesto da o „njemu prosuđuju na osnovu njegovog ponašanja“.

„Borba za opstanak stavlja EU nasuprot Putinove Rusije. ISIS predstavlja pretnju za obe, ali ne treba ga precenjivati. Napadi džihadista terorista, koliko god zastrašujući, ne mogu se porediti sa pretnjom Rusije“, naglasio je Soroš.

Rusija i EU su u trci s vremenom, a pitanje je „ko će se urušiti prvi“, navodi Soroš.

„Putinov režim se suočava sa bankrotstvom u 2017, kada veliki deo stranog duga dođe na naplatu, a politički nemiri mogu izbiti i ranije“, rekao je Soroš.

Soroš procenjuje da je EU osuđena da se raspadne zbog aktuelnih problema.

Od 2008. i paketa pomoći Grčkoj, EU je rešavala jednu krizu za drugom, ali je danas suočena sa pet ili šest kriza istovremeno, što bi moglo da se ispostavi kao previše, poručio je Soroš.

„Kao što je Angela Merkel ispravno predvidela migraciona kriza ima potencijal da uništi EU“, dodao je Soroš.

On dalje tvrdi da će „Putin moći da stekne značajnu ekonomsku korist od podeljene Evrope koristeći veze sa privrednim interesima i antiveropskim partijama koje je pažljivo gajio“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh