Gradovi

Španija: Sančes, novi mandatar – mudar pregovarač

Španski kralj Felipe Šesti imenovao je socijalističkog lidera Pedra Sančesa za mandatara koji će voditi pregovore sa političkim strankama kako bi se oformila vlada, saopštio je predsednik donjeg doma španskog parlamenta Patksi Lopes.

MADRID – Novi mandatar španske vlade, lider socijalista Pedro Sannčes, na čelnom mestu Socijalističke radničke partije Španije (Partido Socialista Obrero Espanol PSOE), kako se ona zvanično zove, nalazi se od kraja jula 2014. godine.

Ranih devedesetih izvesno vreme bio je šef kabineta Karlosa Vestendorpa, visokog predstavnika UN u BiH.

Po obrazovanju ekonomista, studije je završio u Madridu, postdiplomske studije u Briselu (u to vreme radio je u Evropskom parlamentu) , da bi doktorirao 2012. u Madridu, na jednom privatnom univerzitetu na kom je od 2008 predavač.

U socijalističkoj partiji, čiji je član od 1993. u vrhu se nalazi od 2000. godine, posle 35. kongresa te partije. Član Kongresa postao je 2009. godine, a na čelo Socijalističke radničke partije Španije izbran je jula 2014. godine.

Sančes je odbijao mogućnost da bude obrazovana koaliciona vlada Socijalista i Narodne partije tokom decembra i januara.

Predlog Marijana Rahoja komentarisao je tada: „Bili smo jasni: nećemo podržati ostanak PP-a na čelu vlade, sa Marijanom Rahojem kao premijerom“(…) „Rahoju i njegovoj politici kažemo ne. Socijalisti će raditi na tome da bude formirana nova vlada, vlada promena, sa progresivnim idejama i kapacitetom za dijalog“.

Poznavaoci prilika na španskoj političkoj sceni komentarišu da je čvrstina njegovih istupa bila najverovatnije motivisana taktikom kako bi se izvukla povoljnija ponuda.

Chema Moya, Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh