• Gradovi

  Španija spremna da oduzme autonomiju Kataloniji

  Španska vlada saopštila je danas da će preduzeti korake ka oduzimanju autonomije Kataloniji posle dobijanja pisma katalonskog vodje Karlesa Pućdemona u kome je zapretio da će zvanično proglasiti nezavisnost tog regiona ako centralne vlasti nastave s „represijom“.

  „Vlada će nastaviti korake predvidjene članom 155 Ustava da povrati legalnost “ u Kataloniji, konstatujući „odbijanje“ Pućdemona da odgovori na njene zahteve. Španski premijer Marijano Rahoj dao je do danas rok Pućdemonu da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog španskog regiona ili nije.

  Španski premijer održaće poseban sastanak vlade u subotu da pokrene proces oduzimanja dela ili svih ovlašćenja od Katalonije, saopštila je španska vlada, navodi agencija AP.

  Vlada je ovo saopštila posle pisma katalonskog vodje Karlesa Pućdemona u kome je on u odgovoru na rok koji mu je vlada dala da se jasno izjasni o svojim stavovima, zapretio da će taj španski region eksplicitno proglasiti nezavisnost od Španije ako nisu ponudjeni razgovori i ako centralne vlasti krenu sa oduzimanjem ovlašćenja te oblasti.

  Mere koje vlada namerava da primeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji posle diktature generala Franciska Franka.

  Katalonski vodja Karles Pućdemon obavestio je danas špansku vladu da Katalonija nije proglasila nezavisnost ali da bi mogla to zvanično da uradi, ako Madrid nastavi sa „represijom“, odnosno suspenzijom njene autonomije.

  Pućdemon je ovo naveo u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju neposredno pred istek roka koji mu je Madrid dao danas do 10 sati da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog španskog regiona ili nije.

  „Ako vlada države nastavi da sprečava dijalog i nastavi s represijom, Parlament Katalonije mogao bi, ako to smatra prikladnim, da održi glasanje o zvaničnoj deklaraciji o nezavisnosti o kojoj nije glasao 10. oktobra“, napisao je Pućdemon u pismu Rahoju posle najava suspenzije autonomije Katalonije, navodi agencija Frans pres.

  Madrid je saopštio da će, ako Pućdemon ne odustane od proglašenja nezavisnosti, na osnovu ustavnih ovlašćenja delimično ili u potpunosti ukinuti autonomiju tog španskog regiona.

  Lider Katalonije je posle referenduma održanog 1. oktobra, a koji osporavaju centralne vlasti, potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, čiju je primenu odmah suspendovao, očekujući dijalog s centralnim vlastima u Madridu.

  Španski državni zvaničnik rekao je danas za AP da Pućdemonovo pismo ne odgovara na poziv španske vlade da razjasni da li je već proglašena nezavisnost. Taj zvaničnik je rekao da vlada planira da pokrene član 155 Ustava i suspenduje autonomiju Katalonije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com