• Svet

  Španska vlada i zvanično uvela prinudnu upravu Kataloniji

   

  Španska vlada i zvanično uvela prinudnu upravu Kataloniji

   

  Španska vlada je zvanično preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i raspustila separatističku regionalnu vladu, objavljeno je noćas na sajtu španskog Službenog glasnika.

  Objavljivanje odluke o preuzimanju kontrole nad Katalonijom usledilo je nakon što je katalonski parlament juče proglasio nezavisnost.

  Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada zamenio katalonskog lidera Karlesa Pućdemona, aktivirao je član 155 Ustava, raspustio je regionalni parlament i raspisao izbore u Kataloniji za 21. decembar.

  Pućdemon i 12 članova njegovog kabineta neće više primati plate iz državnog budžeta i mogu biti optuženi za „uzurpiranje“ tudjih funkcija, ako odbiju da se povuku.

  Katalonski zvaničnici nisu odmah odgovorili na mere centralne vlade u Madridu. Jedino je direktor policije, koji je takodje otpušten, izdao saopštenje u kojem je naveo da će poštovati odluku vlade.

  Aktiviranje člana 155 Ustava znači uvodjenje prinudne uprave nad Katalonijom, odnosno centralna vlast preuzima kontrolu nad katalonskom vladom, policijom, finansijama, državnim medijima i komunikacijama do održavanja izbora.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com