Gradovi

Španski parlament početkom marta glasa o novoj vladi

MADRID – Generalni sekretar španske Socijalističke radničke partije (PSOE) Pedro Sančes će 2. marta zatražiti od parlamenta odobrenje da fomira novu vladu, objavio je danas predsednik parlamenta Pači Lopes.

Španija se već više od osam nedelja, od izbora 20. decembra na kojima niko nije dobio potrebnu većinu za formiranje vlade, nalazi u političkom ćorsokaku, a istovremeno je u veoma osetljivom periodu budući da izlazi iz teške ekonomske krize, prenela je agencija AFP.

„Odredio sam 2. mart“ kao datum za održavanje dugo očekivane sednice parlamenta, izjavio je Lopes novinarima. Na tom zasedanju će poslanici prvo održati debatu, a zatim glasati o poverenju Sančesu.

Na prvom glasanju on mora da dobije dvotrećinusku većinu od 350 mesta u parlamentu, a ukoliko mu to ne uspe, novo glasanje mora da bude održano u roku od 48 sati, na kojem će mu biti dovoljna prosta većina.

Sančesa (43) je za premijera nominovao španski kralj početkom februara, nakon što su izbori u novembru rezultovali podelom u parlamentu na četiri velike stranke, od kojih nijedna nema dovoljno poslanika da bi vladala sama.

AP Photo/Francisco Seco

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh