Gradovi

SPC: Razumemo zagrebačke, ali ne i beogradske medije

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva negirala je danas da je zvanična crkvena delegacija bila na “tajnom sastanku” u Vatikanu, tokom koje je bila u “komunikacijskoj izolaciji”.

U saopštenju SPC se navodi da je polazna i završna poenta tog susreta bio iskreni dijalog i međucrkvena saradnja, te je tročlana delegacija, pored razgovora s papom Franjom, imala i niz drugih susreta, a prisustvovala je i liturgiji u bazilici Svetoga Petra, gde je zvanično predstavljena vernicima i pozdravljna kao „sinodska delegacija SPC”, predvođena mitropolitom Amfilohijem.

“Razumemo i naručioce i izvršioce ovakve interpretacije u Zagrebu, sročene i pre samoga „susreta na vrhu“ u Vatikanu, ali nikako ne razumemo njihove beogradske agitatore i propagatore”, navodi se u saopštenju SPC.

Dodaje se da je tročalana delegacija imala i zajednički intervju Lateranskoj TV.

Vest o “tajnoj” poseti delegacije SPC Vatikanu preneo je juče zagrebački Jutarnji list, a danas i deo beogradske štampe.

U crkvenom saopštenju se ističe da je tokom tog susreta bilo reči o iskrenom dijalogu i međucrkvenoj saradnji na polju svedočenja i objavljivanja jevanđeljskih načela i vrednosti u svetu prepunom krajnosti.

Taj takav svet – od mračnjačkog verskog fanatizma do antihrišćanskog i u krajnjoj liniji nehumanog sekularizma – predstavlja kategorički imperativ našega vremena i bitan sadržaj odgovorne misije crkve u svetu, navodi se u saopštenju.

SPC dodaje da su u tom razgovoru “osvetljeni ili bar dotaknuti” svi važniji aspekti međucrkvenih odnosa, dijaloga i saradnje.

Zvaničnu delegaciju SPC činili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i profesor Darko Tanasković.

Delegacija SPC se u Vatikanu sastala sa papom Franjom, a razgovor sa njim je bio “srdačan, iskren i otvoren”.

“I to ne u uobičajenom diplomatskom značenju tih reči, nego u istinski hrišćanskom, duhovnom smislu. Sa obe strane se težilo istinovanju u ljubavi, po rečima svetog apostola Pavla, bez lukavština i prenemaganja”, navode iz SPC.

Foto Tanjug, S. Ilić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh